“Боротьба з корупцією – як риболовля на «Discovery»: піймав, показав, відпустив”, — Віктор Ягун (відео)

Про стратегію національної безпеки України, про врегулювання конфлікту на сході країни та ймовірні шляхи виходу з політичної та економічної кризи КНК Медіа (http://knk.media) спілкувався з екс-заступником голови СБУ, генерал-майор СБУ та громадсько-політичним діячем Віктором Ягуном.

КНК Медіа: Пане Вікторе, те, що відбувається на сході України, за Вашою оцінкою, – антитерористична операція чи, все ж, війна?

Віктор Ягун: Звісно, це війна!

КНК Медіа: Чому ж тоді наша держава не називає речі своїми іменами, не оголосить Росію офіційним ворогом і не застосує відповідні заходи щодо ворога?
Віктор Ягун: Тому, що військові дії мають дуже багато обмежень. Але в даному випадку особливу роль відіграла брехня з боку влади. Очільники держави залякують людей розповідями про те, що начебто за умов воєнного стану у мирних жителів будуть машини забирати просто на вулиці й подібне, і тим самим переконують народ: не треба воно вам…

Насправді ж, не треба оголошувати військовий стан по всій країні. Можна ту ж зону АТО оголосити військовою зоною, і відповідно, там ввести воєнний стан. Саме поняття «воєнний стан» передбачає дуже велику відповідальність. І не лише населення, яке перебуває на Донбасі, але, в першу чергу, влади. Це — відповідальність перед країною за свої дії. І доведеться приймати кардинальні рішення. Визнати, приміром, що територія окупована і що ми воюємо не з якимось там ополченням, а саме з Російською Федерацією. А це, в свою чергу, матиме конкретні наслідки: потрібно буде припинити будь-які дипломатичні стосунки з ворогом. Як то було, скажімо, у відносинах Росії та Грузії у 2008 році, коли між державами розгорнулася війна.

КНК Медіа: На Вашу думку, чи достатньо кваліфіковано на сьогодні працює в зоні бойових дій наша контррозвідка та СБУ? Чи вдається СБУ відслідковувати та запобігати вивезенню зброї в мирну Україну?

Віктор Ягун: Служба безпеки робить те, що вона робить. На той час, коли я прийшов працювати у СБУ у 2014 році, взагалі нічого не було. Щоб ви розуміли, в якому стані була саме військова контррозвідка, то за роки незалежності її «дореформували» до такого стану, що у військову контррозвідку входило лише 385 чоловік. Це не просто мало, це взагалі фактично нічого…
Потім вже за нашими вимогами чисельність співробітників контррозвідки збільшилась до тисячі чоловік. Ми намагались терміново укомплектувати всі підрозділи для того, щоб у кожній військовій частині мати своїх співробітників.

Можна сказати, що все, що вони можуть, вони роблять. Тобто всі ті заходи, які передбачувані, вони роблять. Звісно, дуже тяжко відслідкувати, коли вивезення зброї із зони бойових дій набуває масового характеру. Така риса українських громадян… Коли питаєш священника, для чого йому два гранатомети, він не може пояснити і каже: та, то подарували… І що ти йому скажеш?

Я все ж вважаю, що прийняття закону про зброю дало б можливість впорядкувати ситуацію з нелегальною зброєю на вищому рівні. Адже статистика свідчить: у країнах, де подібний закон введено в дію, кількість злочинів, скоєних за допомогою зброї, набагато менше, ніж у нас тепер.
І однією з причин цього є те, що людина, яка витягає пістолет, добре розуміє: у відповідь можуть зробити те саме, причому — легально. Це є неабияким стримуючим фактором.

КНК Медіа: Чи працює в Україні російська агентура під прикриттям культурних центрів, посольств і т.д.?

Віктор Ягун: Так і є! Всі ці культурні центри і посольства – і є агентура під прикриттям. Мета їхнього існування – створити середовище для комфортної праці. Вони першочергово ідуть, наприклад, не під кураторством Міністерства культури, а під Службою зовнішньої розвідки. Про це всі знають, я просто дивуюся, що наші не приділяють цим фактам належної уваги.

КНК Медіа: А Україна застосовує такі ж методи на території Росії?

Віктор Ягун: У нас грошей немає на такі речі… На жаль, ось так держава ставиться до власної безпеки. Можливо, зараз ситуаціє починає зрушувати з місця і я сподіваюся, що все ж керівництво держави зрозуміє, аби знати ворога, його треба вивчати, в тому числі, і з середини.
Є дуже багато можливостей, які використовують росіяни. Це і діаспора, і якісь моменти, пов’язані з культурними центрами, це і наукове співробітництво, — вони все використовують.
Але основне, за рахунок чого вони отримали такий шикарний доступ до наших правоохоронних органів, – це затягування їх у контрабандні схеми, які з того боку кордону керують органи ФСБ і ГРУ. Тобто людина, яка роками займалася якоюсь конрабандою, коли отримувала вербовочну пропозицію, просто не мала можливості відмовитись. Було два варіанти: або піддаєшся і заробляєш ті самі гроші, навіть ще більші, або тебе просто здають в українські правоохоронні органи разом із матеріалами, які в майбутньому не дадуть можливості служити.

КНК Медіа: Багато експертів стверджують, що війну на сході країни можна було б завершити за кілька місяців, якби була на те політична воля керівництва держави. Як вважаєте Ви?

Віктор Ягун: Великою кров’ю – так…

КНК Медіа: А що потрібно зробити державі, щоб пришвидшити завершення конфлікту?

Віктор Ягун: Зараз — уже нічого! Зараз треба накопичувати сили. Так, як зробила свого часу Хорватія, яка обрала тактику затягування та перемовин під час війни на початку 90-х років.

За чотири роки хорвати провели десь п’ятнадцять перемовин і стільки ж разів укладали перемир’я. За цей час вони підготували армію, відпрацювали відповідний план і звільнили свою територію без будь-яких умов, раз і назавжди. Цей план усім відомий і, можливо, наша влада теж так намагається зробити. Принаймні, так виглядає…
Просто рішення потрібно було приймати ще у 2014 році, потрібно було визнавати війну війною і відвойовувати свої території. А зараз вже залишається діяти лише методом затягування часу та зміцнення армії.

КНК Медіа: Питання національної безпеки України в цілому: які ще загрози, слабкі місця є в Україні, звідки і від кого можна очікувати удару?

Віктор Ягун: Одне з найслабкіших місць – це відсутність військово-морського флоту. У нас взагалі немає такого… Є якісь елементи, але вони, на жаль, в системі не працюють.
Можливий наступ із півдня, і дуже велика небезпека – це перемога проросійського кандидата на виборах у Молдові. Єдине, що рятує, – там президент не має тих повноважень, якими б він, напевне, захотів скористатися.

КНК Медіа: Вже кілька місяців українці обговорюють е-декларації чиновників. Як Ви гадаєте, чи має бути проведено за їх результатами розслідування і винесене суворе покарання, якщо зазначені доходи виявляться сумнівними?

Віктор Ягун: Звісно! Для того воно і робиться, щоб було розслідування і покарання, але, на жаль, скоріше за все, його не буде!

У нас в державі побудована така схема по боротьбі з корупцією, яку люди вже охрестили «риболовля на Discovery». Тобто: спіймати, показати, відпустити. За останні два роки жодну людину не посадили. Не затримали або привели в суд, а саме посадили… Їх відпускають, а потім ще й вибачаються…

КНК Медіа: Чи вважаєте Ви доцільним введення нульових декларацій для всіх українців?

Віктор Ягун: Я прихильник цього, тільки вважаю, що це не потрібно оприлюднювати. Як у всьому світі, таким чином виховується людина. І для неї потім не є шоком, коли вона займає якусь державну посаду, показати своє майно.
Як правило, коли людина приходить до влади і декларує мільйони, починає розповідати: «я з 18 років в бізнесі» і т.п. А якби кожен українець, починаючи з повноліття, подавав декларації, нехай навіть і приховані, то у будь-який момент можна було б перевірити, чи справді всі наші чиновники такі успішні бізнесмени, звідки ті мільйони і будинки.

Але, знову ж, повинен бути комплекс дій. У тому числі, необхідно змінити податковий кодекс.

КНК Медіа: Керівництво держави обіцяє підвищення мінімальної зарплатні до 3200 гривень. Як Ви вважаєте, це перший сигнал про інфляцію, чи про дострокові вибори?
Віктор Ягун: Я вважаю, що дострокові вибори можуть бути і посил до них вже відчувається. Всі кажуть, що восени, мені здається, що це буде навесні.

Я вважаю, що підвищення мінімальних заробітних плат – це просто вимушений крок. Погодьтеся, коли людей змушують платити такі великі гроші за комунальні послуги, при цьому відверто нехтуючи їхнім доходом — це нонсенс. Хоча по факту від підвищення мінімальних заробітних плат нічого не зміниться. Потрібно змінювати податкове законодавство.

КНК Медіа: Наскільки мені відомо, останнім часом Ви займаєтесь політикою. Чи є у Вашої структури чіткий план практичних кроків для виведення України із затяжної кризи?

Віктор Ягун: Насправді такий план є! Я не відповідаю за економічну лінію, але ми багато спілкуємось з людьми з різних куточків України. Ті моменти, які пов’язані, в тому числі, з економікою, обговорюємо, аналізуємо, формуємо в пропозиції, — вони мають логічно виглядати.

Ми створюємо громадсько-політичний рух іншим шляхом, не так як традиційно роблять партію. Ми починаємо свій рух із регіонів, і посили, які звідти йдуть, і формують політику, яку буде відстоювати наша партія.

Відео тут: