Наливайченко: корупціонери мають розуміти, що вони під пильним оком антикорупційної коаліції

Оприлюднення українських е-декларацій пильнує міжнародна коаліція проти корупції-BEBS. Заявив в ефірі програми Шустер-Live лідер руху «Справедливість Валентин Наливайченко: «зараз в глобальна антикорупційна коаліція відкриє всіх бенефіциарів, тобто кінцевих власників офшорів. Єдина країна, керівництво якої не приєдналося, — Україна. Ні президент, ні прем’єр не підписали ці документи».

Наливайченко також роз‘яснив міжнародний механізм притягнення українських посадовців до відповідальності. За словами політика, після оприлюднення декларацій, урядовці мають пояснити, як вони стали власниками іноземних компаній, чи не було порушено валютне законодавство України. Як і хто виплачує цим політикам прибутки та дивіденди? Як ці компанії були зареєстровані, та хто видав доручення (копію в Банк), хто заплатив за перереєстрацію?

«Вся важлива інформація йде напряму до фінансової розвідки США, до ФБР і українські чиновники вже потрапили під моніторинг. Міжнародні санкції переслідують клептократів, тих, хто тримає таку кількість готівки, перебуваючи у владі в Україні», — заявив екс-голова СБУ.

Він нагадав про справу екс-прем‘єра Павла Лазаренка, засудженого у США і попередив, про кримінальну відповідальність за використання офшорів: «кожен чиновник використовуючи офшори, повинен розуміти, що він вже підпав під пильне око антикорупційної коаліції. Бо їхні поплічники вже так само свідчать, як і колишній поплічник Лазаренка давав свідчення через яких довірених осіб відкривались офшори і у яких банках», — підкреслив лідер руху «Справедливість».