«Хорватський сценарій» для українського Донбасу

Якщо Україні і справді потрібен контроль над власними територіями, то альтернативи «хорватському сценарію» немає.

На думку експертів існує два варіанти звільнення Донбасу від окупантів: перший – це посилення тиску на Росію за допомогою санкцій, другий – «хорватський сценарій», тобто посилювати армію і за кілька років відвойовувати власні території.

Що ж таке «хорватський сценарій»? Ще на початку 90-х, під час військових подій на Балканах, певну частину своєї території Хорватія втратила. Але через чотири роки завдяки двом блискавично проведеним військовим спецопераціям розгромила сербські війська і повернула собі більшу частину своїх земель.

Експерти неодноразово проводили паралелі між російсько-українськими і сербсько-хорватською відносинами, незаконними «ДНР / ЛНР» та «Сербською Країною», Іловайськом і Вуковаром, розпадом СРСР і дезінтеграцією Югославії.

Хорватія, як і Україна, стала жертвою агресії, не маючи ні армії, ні, по суті, державності. При цьому офіційний Белград займав приблизно таку ж позицію, якої дотримувалася і Москва: публічна дипломатична підтримка і непублічна — військова. Через кордон Сербії у «невизнану республіку» йшли техніка, боєприпаси і добровольці.

Як і нині в Мінську, тоді також відбувались тривалі переговори, і навіть були свої «мінські угоди» — точніше план «Загреб-4», який передбачав широку автономію – аж до права самовизначення сепаратистської «Республіки Сербська Країна».

На думку координатора руху «Справедливість» і колишнього посла України в Хорватії Маркіяна Лубківського Хорватія завжди посилала на переговори офіційних осіб, а не як у нас — Леоніда Кучму з незрозумілим юридичним статусом і неясними повноваженнями: «Перемовини вели посли США, Росії, європейського співтовариства і ООН у Загребі. З сербськими бойовиками переговори вів Хрвоє Шарініч, тодішній прем'єр-міністр, а згодом керівник Бюро національної безпеки Республіки Хорватія».

Сепаратисти висували щоразу нові й нові вимоги – як і проросійські бойовики на Донбасі. І коли стало зрозуміло, що «Загреб-4» неможливо втілити, хорвати вирішили діяти кардинально – повернути окуповані території військовим шляхом.

Військове керівництво Хорватії вирішило діяти дуже жорстко: у теле- та радіоефірах, в листівках та у газетах розповсюдили попередження, що коли наближуються військові, запускається сигнальна ракета. Це означало, що військові йдуть зачищати територію від терористів та загарбників, і все цивільне населення має звільнити вулиці й сидіти удома. Після цього усіх, хто знаходився поза домом, знищували.

«Частину бойовиків справді знищили, інші втекли коли зрозуміли, що у них немає шансів протистояти хорватській армії… Один хорватський генерал мені сказав: «Ми перемогли лише за рахунок абсолютної єдності армії, влади і народу». У всіх була одна мета – звільнити наші території, зберегти державу», — вважає Маркіян Лубківський.

Він також зауважує, що хорвати у розпал війни змогли зупинити інфляцію, стабілізувати курс національної валюти, будувати потужну мережу автобанів – це не лише поглибило різницю між окупованими і не окупованими територіями, але й дозволило підняти економіку. А тепер уся Європа із задоволенням відпочиває на узбережжі Хорватії, тому що, скажімо, з Відня на Адріатику можна доїхати автомобілем трохи більше ніж за чотири години.

«У Хорватії під час війни ніхто не говорив про якийсь «особливий статус» окупованих територій – навпаки, навіть на законодавчому рівні закріпили – це агресор, це окупація і війна… І хоча Хорватії не протистояла величезна імперія з ядерними боєголовками, Югославська народна армія у 1990-х роках була, між іншим, четвертою за потужністю та ефективністю армією у Європі, після СРСР, Франції та Британії. Тим не менше, вона програла хорватам, бо кажу ж, що усе впирається у політичну волю» , — переконаний Лубківський.

Водночас екс-посол вважає, що Україна втратила багато часу, тож швидкого вирішення конфлікту не буде. «Навіть якщо буде прийнято стратегічне рішення реалізувати «хорватський сценарій», на повернення Донбасу і Криму підуть десятиліття», — спрогнозував координатор руху «Справедливість».

Джерело – http://vgolos.com.ua/articles/horvatskyy_stsenariy_dlya_donbasu_231757.html