«Громадянство України не може надаватися авансом», — М. Лубківський

Його мають одержувати виключно ті іноземні громадяни, які мають певні заслуги перед Україною. Про це Надзвичайний та Повноважний посол України, координатор Руху В. Наливайченка «Справедливість» Маркіян Лубківський сказав на спільній прес-конференції з керівником ПДМШ Геннадієм Друзенком та парамедиком Ольгою Сімоновою, яка чекає на українське громадянство майже рік.

_MAX6901

Уродженка Челябінська, парамедик Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Пирогова Ольга Сімонова рятує українських захисників на сході України два роки. І лише зараз нещодавно призначена в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун попросила президента Петра Порошенка надати їй українське громадянство.

«Саме такі люди, як Ольга, своїм потом, своєю кров’ю, ризикуючи життям, виборюють Незалежність України. І саме вони мають право на той виняток при отриманні громадянства, який прописаний (участині 3 статті 9 закону України «Про громадянство»: визначні заслуги перед Україною – ред.). І ті чиновники, які цією нормою нехтують, мають нести політичну відповідальність. Як і ті, хто давав громадянство ледь не за одну ніч іноземцям, аби ті мали змогу керувати країною. Хто зараз відповість за Квіташвілі чи Абрамовичуса?» — зауважив під час прес-конференції дипломат Маркіян Лубківський.

_MAX6962

28-річна Сімонова  була медиком-волонтером у підрозділі «Північ», батальйонах «Золоті ворота» та «Дніпро-1». Зараз працює парамедиком евакуаційної бригади ПДМШ ім. Пирогова у зоні проведення АТО. Керівник ПДМШ ім. Пирогова Геннадій Друзенко сьогодні також повідомив, що Ольга Симонова днями отримала посвідчення учасника бойових дій.

Маркіян Лубківський також наголосив, що за рівнем якості надання громадянства Україна посідає 87-ме місце. Ставлення до людей, які борються за своє право називатися громадянином України, вкрай низька. Звідси і небажання пишатися рідним громадянством, країною, прапором. Лубківський зазначив, що Ольга Симонова — це обличчя нової Росії, дружньої і партнерської, а не тієї, яка хоче бачити Україну частиною своєї території.