Підсумки тижня на радіостанції «Голос столиці» з Віктором Ягуном

У Києві вбили журналіста Павла Шеремета та хресна хода на Київ — підсумки тижня в ефірі «Голосу столиці» від генерал-майора СБУ, координатора Руху В. Наливайченка «Справедливість» Віктора Ягуна.

– Назвіть топ-три події цього тижня, які найбільше вплинули на життя країни.

Ягун: Зрозуміло, що це подія, яка відбулася в середу з Павлом Шереметом. Разом з цим стоїть подія щодо значного загострення ситуації в зоні АТО, за один день ми мали втрати до семи осіб — це офіційні дані. І на фоні цього це була заява Турчинова щодо можливості введення військового стану в Україні. Ну і те, що насувається хресна хода.

убийство

– Які версії вбивства Шеремета ви розглядаєте?

Ягун: Я хотів би звернути увагу, що всі ми робимо дуже велику конспірологію з цього злочину. Все може бути набагато простіше. Це і професійна діяльність, це і особисті конфлікти якісь, це і якась діяльність, пов’язана з можливістю спецслужб інших держав зробити дестабілізацію в Україні, це і особисті стосунки, які стосуються саме самого Шеремета, це і замах на Притулу.

У нас є в суспільстві дуже багато людей, які пройшли військову підготовку і пройшли АТО, і частина з них не завжди психічно адекватна. І ви зверніть увагу, якщо ви десь комусь в метро чи автобусі наступили на ногу, яка реакція цих людей. Це не вина цих людей, це біда нашого суспільства. Закладання цього вибухового пристрою це дійсно була дуже професійна робота, і цей злочин відноситься до високотехнологічних. Підготовка таких професіоналів ведеться дуже вузько. На жаль у нас в Україні дуже багато людей, які пройшли цю спеціальну підготовку і які пройшли АТО. Визначити коло зараз складніше. Це була якась вибухівка з кумулятивним зарядом, і вона і спричинила не загибель, а смертельне поранення, тобто відірвала ноги у людини, що вже призвело до смерті.

– Президент Порошенко заявив, що до розслідування цієї трагедії приєднається ФБР. Чим може допомогти ФБР?

Ягун: Насправді, з ФБР досить тісні контакти, що стосується комп’ютерних злочинів, злочинів в фінансовій сфері. Тобто ФБР використовувалося як джерело інформації з-за кордону. І в даному випадку ФБР можуть допомогти виключно як фахівці-експерти. Експертиза вибухівки, наприклад, а оперативна складова все одно ляже на плечі наших співробітників.

– Українські політики можуть зараз цим скористатися, вже пост-фактум?

Ягун: Ні, всі чітко зреагували. І президентська вертикаль, і ВР, і всі політики – вони всі єдині в тому, і правоохоронні структури, що треба розслідувати і треба все викласти на поверхню.

– Ще одна подія — хресна хода. Дестабілізація, або не варто реагувати на заяви політиків про те, що, можливі якісь провокації?

Ягун: Коли патріарх Кирило приїжджав до України, частина радикальних налаштованих противників московського православ’я спробувала здійснити перешкоджання його перебування в Україні. На жаль, в Україні йде війна. У нас дуже багато всяких вибухових засобів, які, на жаль, потрапили в тому числі і в Київ, і оце найбільша загроза.

hoda0-890x395

– Навіщо накручували цю ситуацію?

Ягун: Я вважаю, це відсутність професіоналізму і в діях певних співробітників правоохоронних органів.