«Розширювати повноваження поліцейським варто тоді, коли їм довіряють люди», — В. Наливайченко

На думку лідера Руху «Справедливість», керівників поліції та прокуратури на місцях має обирати громада. Тоді у людей до цих силових структур буде більше довіри, а самі правоохоронці будуть розуміти, що працювати треба для людей, які тебе працевлаштували, а не на держчиновників. За таких умов, сказав Валентин Наливайченко на «ток-шоу «Люди. Hard Talk» на каналі «112 Україна» можна прийняти закон, що розширить повноваження поліції.

Валентин Наливайченко

«Зараз для поліції є два ключових питання, що варто вирішити перед тим, як набирати додаткові повноваження. Перше: повинні негайно бути вирішені питання в законодавстві, які нададуть право місцевим громадам, людям обирати керівників поліції та прокуратури на місцях. З’являться нарешті керівники правоохоронних органів, яким довіряють люди, нарешті з’явиться пряма відповідальність правоохоронців перед людьми та з’явиться, нарешті, відповідальність людей перед поліцією», — зауважив політик.

Другий крок, на думку Наливайченка, — крок політичний, який має зробити президент. Необхідно забрати у всіх правоохоронних органів функції, які дублюють роботу поліції. Це зменшить градус критики один одного, та, нарешті, зрозуміло буде хто за який шмат роботи несе відповідальність та кого, у разі необхідності, карати.

Нагадаємо, що Міністерство внутрішніх справ планує внести на розгляд парламенту пакет законів щодо розширення прав поліцейських. Арсен Аваков заявив: поліція має працювати за принципом «презумпції правоти поліцейського», тобто людина повинна підкорятися, маючи право в подальшому оскаржити дії правоохоронця. Питання розширення прав гостро постало після вбивства двох поліцейських у Дніпрі під час затримання порушника ПДР, який виявився у розшуку за вбивство.