Валентин Наливайченко: Керівництво НКРЕКП несе відповідальність за корупційні схеми в енергетиці

Керівництво Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) несе персональну відповідальність за корупційні схеми в енергетиці.

Про це заявив народний депутат, лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко на своїй сторінці у Facebook.

«Персональна відповідальність за корупційні схеми в енергетиці, зокрема так звані схемі «торгівлі повітрям», лежить безпосередньо на керівництві НКРЕКП. У період з грудня 2019 року по лютий 2020 року, на який прийшовся пік маніпуляцій на балансуючому ринку електричної енергії, національний регулятор, всупереч низці звернень та рекомендацій, не вжив жодних заходів щодо ліквідації цієї схеми», — наголосив він.

Валентин Наливайченко посилається попередні висновки роботи тимчасової слідчої комісії ВРУ: перші кроки регулятора, спрямовані на ліквідацію схеми «торгівлі повітрям», були прийняті керівництвом НКРЕКП лише в кінці лютого 2020 року, коли масштаб корупційних схем досягнув мільярдів гривень.

У результаті цієї схеми, державні енергетичні компанії «Енергоатом» та «Укрнерего» отримали за перше півріччя збитки в розмірі 2,65 млрд грн та 18 млрд грн відповідно.

Згідно з попередніми висновками ТСК,  які оприлюднив Наливайченко, основним вигодоотримувачем від схеми «торгівлі повітрям» стало ТОВ «Нова-Енергетична-Компанія», чий дохід за перше півріччя 2020 року склав 4,2 млрд грн.

«Матеріали, зібрані тимчасовою слідчою комісією про корупційні зловживання керівництвом НКРЕКП, направляємо до правоохоронних органів», — зазначив народний депутат.