НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЛАН ДІЙ З РЕІНТЕГРАЦІЇ ТА ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ

До Вашої уваги План дій з реінтеграції та євроінтеграції України. Саме, як план дій в нашій з Вами країні.

Усі учасники круглого столу «Євроінтеграція + реінтеграція Донбасу = формула успіху України», який ми провели 28 листопада у парламенті, є співавторами.

Ставайте до співавторства і ви, друзі! Направляйте Ваші пропозиції!

Вже завтра, до нормандської зустрічі в Парижі, доопрацьований План дій направимо президенту Зеленському, щоб 9 грудня він не був з порожніми руками.

З повагою, Валентин Наливайченко

Національний план дій реалізується в таких основних сферах:

  1. Економічна сфера:

– Відновлення єдиної національної грошової одиниці гривні на всіх деокупованих територіях, роботи фінансово-банківської системи.

– Впровадження цільової економічної програми розвитку регіону до 2025 року, що включає відбудову інфраструктури, державну підтримку науково-виробничого сектору, повернення і розвиток загальноосвітніх і вищих навчальних закладів, розвиток виробництва інноваційного продукту в сфері АПК, ОПК, хімії і металургії.

– Відновлення промислового потенціалу, насамперед, металургійної промисловості (технічна реконструкція наявних видобувних потужностей та будівництво нових, впровадження конкурентоспроможних технологій, поліпшення якості і збільшення обсягів рентабельного виробництва, залучення інвестицій, покращення умов праці, гарантування гідного соціального забезпечення робітників).

–  Введення особливого економічного режиму “Особлива економічна зона”.

–  Впровадження реформи фінансової децентралізації.

– Врегулювання питань управління державними підприємствами (особливо на підприємствах, що опікуються питаннями збереження та/або використання місцевих природних ресурсів).

– Максимальна лібералізація малого підприємництва (суттєве зниження кредитної ставки); прийняття законодавчого акту ВРУ про спеціальний режим сприяння приватному підприємництву, виділення у власність громадян землі, а також розвиток інвестування, торгівлі, кредитування малого бізнесу.

–  Налагодження державно-приватного партнерства.

–  Створення безпечних умов для заведення міжнародного капіталу.

– Створення механізму податкової компенсації для бізнесу, який братиме участь у відновленні деокупованих територій, зниження мита для товарів, які будуть спрямовані для інфраструктури регіону.

– Впровадження механізму концесійної ухвали з інвесторами для інфраструктури регіону.

– Відновлення автошляхів, залізничного та авіаційного сполучення, зв’язку.

  1. Міжнародна сфера:

– Створення Міжнародного економічного фонду (МЕФ) для фінансування заходів щодо реінтеграції та євроінтеграції України. Міжнародний економічний фонд ініціювати, насамперед, з країнами-членами ЄС, Великою Британією, Канадою, США, Японією, іншими міжнародними партнерами України.

– Укладення нової міжнародної угоди про деокупацію, відновлення миру та гарантії територіальної цілісності України відповідно до статуту та резолюцій ООН.

– Поновлення роботи іноземних консульських установ.

  1. Безпекова та оборонна сфери:

– Наполегливо домагатися та досягати деокупації (повне і безумовне відведення військ РФ, парамілітарних підрозділів, військової техніки і озброєнь з території України).

– Організувати добровільну здачу зброї, боєприпасів та вибухівки.

– Провести розмінування (утилізація складів озброєнь, забезпечення розмінування території спільно з ОБСЄ).

– Викорінення контрабанди та рейдерства (основна умова для запровадження Особливої економічної зони).

– Відновлення українсько-російського кордону.

– Розробити та профінансувати з бюджету програми відновлення та розвитку виробництва на об’єктах оборонно-промислового комплексу східних регіонів (ремонт, модернізація, виробництво новітніх зразків зброї, модулів безпеки, санітарних модулів, систем зв’язку тощо).

– передбачити залучення до державних програм підприємств оборонно-промислового комплексу Донецької і Луганської областей, зокрема – «Український вертоліт», «Високоточна зброя» тощо.

  1. Місцеве самоврядування

– Перехід від військово-цивільних адміністрацій до ОТГ з максимальною підтримкою місцевих громад у питаннях розпорядження місцевими бюджетами, землями, надрами.

– Для кожної ОТГ, з території якої відводяться військові формування, повинна починати діяти програма пріоритетного розвитку цієї громади (фінансується з центрального бюджету та міжнародного економічного фонду).

– Створення Координаційної ради з відновлення окупованих територій та перехідних органів державної влади за участі вимушених переселенців, регіональних земляцтв, профспілок, місцевих громадських організацій.

– Участь переселених громадян у місцевому самоуправлінні та виборах.

– Проведення виборів до місцевих ОТГ.

  1. Соціальна сфера:

Соціальні та гуманітарні місії та проєкти реалізовувати по обидві сторони лінії розмежування з поступовим розширенням до українсько-російського кордону.

– Відновлення об’єктів соціальної інфраструктури (реалізація “програм відбудови житла” для місцевого населення, а також для вимушених переселенців; відновлення шкіл, дитячих садочків, спортивних закладів);

– Впровадження програм відновлення права власності на майно громадян, які зазнали утисків та незаконних дій з боку окупаційної влади.

– Проведення конференцій/круглих столів у Донецькій та Луганській областях для оцінки ефективності реінтеграційних процесів у регіоні.

– Створення соціальних та правових центрів допомоги громадянам у кожному населеному пункті.

– Безпечне богослужіння у всіх культових спорудах всіх конфесій.

– Забезпечення можливостей проведення спортивних заходів, насамперед з футболу на професійному та аматорському рівнях.

– Відкриття офісів Омбудсмена з прав людини в Донецькій та Луганській областях.

– Облаштування могил та ідентифікація загиблих, розшук зниклих безвісти.

  1. Сфера охорони здоров’я та медичної допомоги

– Створення пересувних мобільних медпунктів, безкоштовне медичне обстеження, щеплення, швидка допомога.

– Відбудова лікарень та інших закладів охорони здоров’я на усіх деокупованих територіях.

– Безперешкодний та безпечний доступ представників міжнародних організацій «Лікарі без кордонів», «Червоний Хрест» та інших для надання медичної допомоги.

  1. Інформаційна сфера:

– Відновлення українського телерадіомовлення (ідеологічна мета – добитися деокупації та відновлення миру).

– Культурний діалог («боротьба за мізки»).

– Запровадження постійно діючих освітніх програм для дітей та молоді з можливістю відвідування ними інших регіонів України та країн ЄС.

  1. Екологічна сфера:

– Ліквідація наслідків впливу війни на навколишнє середовище регіону (першочергово – реалізація програми «Вода-Донбасу»).

– Втілення екологічних програм за фінансування ООН.

– Запровадження сучасних технологій очищення навколишнього середовища за участю міжнародних екологічних організацій.