Бєлов: «Уряд перекладає тягар іноземних кредитів на платіжки українців»

Свята вже давно завершилися, а отже, час підсумувати комунальні витрати українців за холодний січень. Люди стверджують, що у них відбирають останні гроші. Вони звинувачують місцеву владу в нахабному обкраданні власного народу. І недарма!

Якщо порівнювати нову ціну з 2014 роком, то мінімальна ціна (яку платили за газ, спожитий в обсязі менш як 2 500 куб. м на рік) зросла на 685%, тобто майже у 8 разів! При порівнянні з максимальною ціною (яку сплачувало населення за газ, спожитий у великих кількостях – більше 6000 куб. м в рік) ціна виросла на 113%.

У ЄС найнижчі роздрібні ціни газу для населення знаходяться в регіоні ЦСЄ, тобто в нашому регіоні Європи. Але з урахуванням купівельної спроможності населення природний газ в Україні найдорожчий в Європі. Мінімальна зарплата в Україні найнижча в Європі, майже втричі менше, ніж, наприклад, у Сербії.

19 жовтня 2018 року було прийнято рішення, яке зобов’язує НАК «Нафтогаз України» з 1 листопада цього ж року продавати природний газ постачальникам для населення за ціною 8 550 грн за тис. куб. м. Таким чином, ціна на газ для населення України зросла з 6 957,9 грн за тис. куб. м на 23,5%. За словами прем’єр-міністра, подібне рішення було викликано вимогами МВФ до України для надання чергового траншу, а саме: вимогою підвищити ціну на газ для населення до ринкового рівня.

Крім того, уряд виправдовується наданням субсидій, які нібито покриватимуть надлишкові витрати українців.

Проте відомо, що в останні місяці 2018 року було призначено субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг (ЖКП) на суму 734 млн грн, що в 4,2 рази менше, ніж за аналогічний період 2017 року. Середній розмір призначеної субсидії на одну сім’ю зменшився на 28,8% — до 103,9 грн.

Чи здатні люди нести на собі увесь тягар іноземних кредитів, які понабирали наші можновладці задля прикриття економічної неспроможності? Ця неспроможність полягає у нездатності і небажанні освоїти колосальний газовий потенціал України.

За даними багатьох досліджень, запасів природного газу в Україні є щонайменше 750-1200 млрд кубометрів газу. Питання в тому, хто, як і коли почне ці поклади ефективно і екологічно безпечно добувати.

Не допустимо, щоб український уряд і надалі перекладав увесь тягар закордонних запозичень на українців! Лідер Руху “Справедливість” Валентин Наливайченко знає, як треба діяти. Саме тому і йде в президенти!

Костянтин Бєлов,

голова Запорізької міської організації Руху “Справедливість”