Бєдовой: “Аграрний сектор економіки контролюється олігархічними кланами”

Керівник Київської обласної організації Руху «Справедливість» Костянтин Бєдовой прокоментував поточний стан ринку землі.

44348307_344339426300536_4178286013958848512_n«Твердження про те, що українська земля – останній ресурс, який ще не розкрадений олігархами, не зовсім відповідає дійсності. Аграрний сектор економіки та українські землі все-таки значною мірою контролюються великим бізнесом та олігархічними кланами», — висловив свою точку зору політик. «У цій галузі зараз «процвітає» страшенне рейдерство: захвати землі та «віджим» урожаю. Поступово з товарного сільхозвиробництва «вибивають» дрібних підприємців, а тим, хто ще працює в цьому сегменті, залишилося недовго. Раніше, за часів Януковича, діяли «неписані правила»: хочеш щось мати — продавай бізнес, якщо ні — чекай відкриття кримінальних справ і «маски-шоу» з усіма логічними наслідками”, — розповідає Костянтин Бєдовой про сумні реалії ведення аграрного бізнесу в Україні. Що стало причиною таких трансформацій? Адже після розпаду СРСР Україна вийшла зі складу союзу з усіма своїми природними багатствами. А вже за 27 років існування незалежності України ми спостерігаємо, що всі ці багатства контролює прямо чи опосередковано невелика купка олігархів, які й дотепер розкрадають залишки того, що нам дісталося у спадок.

«Якби влада хотіла припинити розкрадання природних багатств (наприклад, бурштину в Житомирській, Волинській, Рівненській областях чи карпатського лісу, який масово вивозиться з України), то вона б давно це зробила. Проте на цьому заробляють представники місцевих державних адміністрацій, податківці, прокурори, поліцейські, представники СБУ та місцеві кримінальні елементи. Основні “пайщики” – не місцеві, вони сидять на Банковій. Ми значно відстаємо від розвинених країн, адже ми втратили можливість використовувати високотехнологічні виробництва. У розвинених країнах суспільство отримує рентну плату за користування землею та іншими природними ресурсами, а наше суспільство нічого не отримує, бо деякі олігархи привласнили всі національні багатства та вже закінчують дерибанити землю», — додав Бєдовой.

«Думаю, що було би правильно привести до влади технократів, які зайшли би в уряд із прагматичним і чітким запитанням: куди поділись природні багатства? А сьогодні у владі люди без спеціалізованої підготовки. Відставання України в розвитку складає за різними оцінками та показниками 30-50 років. Залишається відкритим запитання: де ми опинилися, а також де ми будемо завтра?» — підсумував керівник Київської обласної організації Руху «Справедливість» Костянтин Бєдовой.