Лубківський: «Ініціатива трьох морів» як частина інтеграції до ЄС і НАТО»

«Ініціатива трьох морів» (Тримор’я) може стати проміжною ланкою інтеграції для України до Євросоюзу та НАТО, але задля цього Києву слід докладати більше активних дипломатичних зусиль у рамках даного проекту. Про це йшлося під час публічної дискусії «”Ініціатива трьох морів”: проміжна ланка євроінтеграції для України?», яку 17 вересня організував Центр «Нова Європа».

E0513809-A3D5-45EC-A8DB-7428C3E78A81

Спікерами дискусії були: Крістіан-Леон Цуркану, Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні; Остап Кривдик, зовнішньополітичний радник Голови Верховної Ради України; Томаш Буйко, Посольство Республіки Польща в Україні. Також у якості коментатора буде присутній Маркіян Лубківський, Надзвичайний та Повноважний Посол України. У ролі модератора виступила Катерина Зарембо, перша заступниця директора Центру «Нова Європа».

«Ініціативу трьох морів треба розглядати як практичну частину інтеграції України до Європейського Союзу та НАТО. Однак, Україна пропускає уже, по суті, третій саміт ініціативи «Три моря» (рівень заступника міністра у Бухаресті є недостатнім). На жаль, ми не беремо сьогодні участі в жодному новому крупному міжнародному інфраструктурному, енергетичному чи гуманітарному проекті. Разом з тим, в «Ініціативі трьох морів» Україна мала б брати участь в інфраструктурній сфері, зокрема, задля розвитку транспортних коридорів, які поєднають нас із західною та центральною Європою, а також розвитку шляхів всередині України» — наголосив Маркіян Лубківський.

Другим проектом могло б стати приведення державних переходів на кордонах із Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією до європейських стандартів. Кожна країна презентує і обстоює в рамках ініціативи свої національні і міжнародні проекти. Для прикладу, Республіка Хорватія презентуватиме 11 проектів: три із сфери енергетики, один у галузі цифрових комунікацій і сім у сфері транспортних сполучень. Загальна вартість хорватських проектів — 1.782 млн євро.

Перш за все, мова йде про LNG термінал на острові Крк з газопроводом постачання на суму 263 млн євро. Другий проект — це Іонічно-Адріатичний газопровід вартістю 600 млн. євро. Далі — національна програма розвитку інфраструктури агрегації широкосмугового оптоволоконного зв’язку на територіях, де її не існує, вартістю 101,4 млн євро. Ця програма охоплює 540 населених пунктів!

«Серед проектів і розбудова та модернізація порту Рієка з розвитком додаткової інфраструктури вартістю 430 млн. євро, а також побудова другої залізниці і модернізація залізничного сполучення на ділянці Шкрлєво — Рієка — Юрдані вартістю 305 млн євро. Таким бачу і наш український шлях» — розповідає Надзвичайний та Повноважний Посол, представник Руху «Справедливість».