Наливайченко: «Розслідувати вбивство Шеремета — особиста відповідальність Порошенка»

ff128744d52c6ba8bf51965884c3b6987dffd34bВбивство журналіста Павла Шеремета у центрі Києва вписується в загальну картину переслідування і тиску на журналістів в Україні, а його розслідування свідомо затягується українськими правоохоронцями.

Про це в інтерв’ю “Страні” розповів лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко.

За його словами, журналісти, які критикують Порошенка потрапляють в списки СБУ, а потім на сайтах (мається на увазі “Миротворець” – прим. ред.) з’являється на них вже приватна інформація: місце проживання, список контактів і т.д.

“Поле для провокації і небезпеки для журналіста тільки збільшується”, – пояснює Наливайченко. Виходить, що влада “здає” журналістів злочинцям і тому не варто розраховувати на розкриття таких злочинів.

“Немає розуміння, хто і за ким стежив (у момент вбивства Шеремета – прим. ред.) в тому кварталі, де була припаркована машина журналіста, куди заклали бомбу, велося стеження і за іншими людьми. Там були відеокамери, зйомку з яких поліції чомусь не віддали відразу. Я думаю, їх навмисне вилучили”, – відзначає Наливайченко.

Наливайченко вважає, що розслідувати вбивство Павла Шеремета – обов’язок прокуратури і особиста політична відповідальність президента Порошенка.

“Після цього вбивства стався цілий ланцюг терактів проти наших військових і волонтерів. З таким самим почерком, з використанням вибухівки. Як тільки зміниться влада, я впевнений, ми дізнаємося замовників цих вбивств”, – зазначив він.

Пропозиція найняти приватних іноземних детективів, непідзвітних лідерам поточної влади він також сприйняв скептично.

“Толку не буде. В Україні достатньо талановитих українських оперативників і слідчих. Необхідно замовити міжнародну експертизу. Але тут потрібна політична воля, – підкреслив Наливайченко.

Журналіст Павло Шеремет з 2012 року вів блог в інтернет-газеті “Українська правда”, заснував інтернет-видання “Історична правда”. Вів авторський проект “Діалоги” на українському телеканалі “24”, був ведучим на українському радіо “Весті”.

Шеремета вбили 20 липня 2016 року в Києві. У машині, в якій він їхав на роботу, спрацював вибуховий пристрій. Нагадаємо, Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Вибухівку йому підклали під автомобіль.

Посилання на джерело: https://politerno.com.ua/2018/09/09/zamovnyky-vbyvstva-sheremeta-stanut-vidomi-pislya-zminy-vlady-nalyvajchenko/