Лубківський: склад ЦВК має формувати суспільство, а не влада

У виборчі комісії мають бути призначені “моральні авторитети”, а не “вдячні” владі

До Центральної виборчої комісії мають бути призначені люди, які мають моральний авторитет і власну громадську позицію. Так прокоментував подання президента до парламенту нових членів ЦВК радник із міжнародних питань Руху «Справедливість», посол Маркіян Лубківський в ефірі програми «Великий вечір» на телеканалі NEWSONE.
10648849_1474126746183285_2414992368413283883_o
“Вважаю що це не справа президента чи парламенту вносити кандидатури членів ЦВК.
Виборчі комісії мають формуватися з людей незалежних, з людей, які не вдячні президенту чи парламенту за те, що їх обрали членами Центральної виборчої комісії. Вони мають бути контрольованими виключно українським суспільством”, — наголосив він.

Лубківський зауважив, що українське суспільство не знає нових членів ЦВК: “Хто ці люди? Чи відоме хоча б одне прізвище? До ЦВК мають бути призначені люди рівня морального авторитету блаженішого Любомира Гузара, рівня Івана Дзюби, Мирослава Мариновича та інших достойних людей”.

На його переконання, в усіх виборчих комісіях мають бути представники різних політичних сил та громадськості.

“Я хочу застерегти абсолютно відповідально: ні США, ні інші міжнародні партнери не допустять фальшувань українських виборів”,- зауважив Лубківський.

Він також нагадав, що заміна складу ЦВК мала статися ще чотири роки тому, а сталося, як з антикорупційним судом – влада щось робить лише тоді, коли відчуває тиск міжнародних партнерів.