ЄС і Україна: хто від кого втомився (відео)

Для Євросоюзу важливо побачити успіхи України в боротьбі з корупцією. На цьому наголосила в понеділок глава дипломатії ЄС Федеріка Моґеріні на спільній прес-конференції у Києві з президентом Петром Порошенком. Раніше Єврокомісія офіційно запропонувала Києву новий пакет макрофінансової допомоги розміром в один мільярд євро. Серед умов нового траншу від ЄС можуть бути, зокрема, запровадження автоматичної системи перевірки електронних декларацій українських чиновників. Пані Могеріні запевнила, що Євросоюз не втомився від співпраці з Україною.

Гості програми «Ваша Свобода»: народний депутат України (БПП) Оксана Юринець, дипломат Маркіян Лубківський, німецький журналіст Борис Райтшустер. Ведучий: Олександр Лащенко.

C33EC9B2-B516-46A9-94A2-AE6F8B4A55FF_w1597_n_r0_s

– Пане Лубківський, хто і від кого втомився більше: Європа від України чи Україна від Європи в плані очікування справжньої підтримки в протидії російській агресії?

Маркіян Лубківський: Ми є «аспірантами» не лише до членства в НАТО, а й до членства в ЄС. Тому Україні потрібна більше європейська інтеграція, аніж Євросоюзу – Україна. Риторика Моґеріні є коректною, але певною мірою і лукавою.

На моє переконання, Європа, європейські функціонери вже давно втомилися від української влади, від її нездатності рухатися шляхом європейської інтеграції. І це сьогодні простежується не лише в розмовах, які на громадському рівні проводимо з нашими колегами, але й на рівні інших високих представників – того ж комісара (Йоганеса) Гана, того ж представника ЄС в Україні.

Йдемо по Угоді про асоціацію. Україна не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду. Україна не контролює повною мірою зберігання боєприпасів. В Україні немає верховенства права й незалежних суддів. Україна не дбає повною мірою про внутрішніх мігрантів і переселенців. Україна не відкрила свій авіаційний простір для відкритого неба – немає угоди про відкрите небо з ЄС. Чому в нас забрали 27 мільйонів на розвиток транспортних коридорів із західними сусідами?

Боротьба з корупцією не є на тому рівні, як мала б вестися. Це одне з тих зауважень, які привезла Моґеріні президентові Порошенку. Друге питання – питання декларацій чиновників, а головне – їхньої перевірки. І питання про антикорупційний суд. Це все маємо зробити для себе. Це наше домашнє завдання. Але ми цього в житті не зробимо, якщо на нас не буде тиску з боку ЄС, не буде магніту, який нас відтягуватиме від Російської імперії і буде нас стимулювати, щоб кожного дня робити зміни. Реформ просто немає, а влада перебуває в якомусь не зрозумілому мені тумані.