Справедлива перемога: мешканка Боярки відсудила свою земельну ділянку в сім’ї чиновниці

Команда Київської обласної організації Руху В. Наливайченка «Справедливість» разом із мешканкою міста Боярка Марією Тимченко нарешті отримали довгоочікувану перемогу в Апеляційному суді Київської області.

Пані Марія надала документальні докази права власності на земельну ділянку в 10 соток, що знаходиться в Києво-Святошинському районі. Її вона отримала на підставі рішення виконавчого комітету Боярської міської ради Києво-Святошинського району Київської області №428/2 від 16 грудня 1996 року як мати дитини з особливими потребами та отримала державний акт ІІ-КВ №010388 на право власності, датований 3 березня 1998 року.

Київ обл 1

Протягом року активісти Київської обласної організації Руху В. Наливайченка «Справедливість» ходили на кожне засідання до Києво-Святошинського райсуду, аби підтримати Марію Тимченко, яка стала на тернистий шлях боротьби з корумпованими чиновниками. Саме родина чиновниці Київської ОДА в шахрайський спосіб намагалася заволоділи її землею.

Завдяки копіткій роботі юристів, активістів на чолі з керівником облорганізації Руху, діючим адвокатом Костянтином Бєдовим було проведено комплекс заходів по збору доказів, їхнього належного оформлення та подання заперечень до суду, згідно з якими у суддів не залишилось іншого виходу, як відхилити апеляційну скаргу опонентів і залишити рішення райсуду на користь пані Марії в силі. Відтак, все ж вдалося відстояти законне право мешканки Боярки на більшу частину своєї земельної ділянки — 8 соток. Попереду чекає  боротьба за решту – 2 сотки.

Київ обл 2

Ця справа набула певного медійного розголосу, адже дивним чином виявилось, що земельну ділянку Марії Юріївни купили чоловік та донька начальниці управління планування територій Департаменту містобудування та архітектури Київської облдержадміністрації Марії Манохи.

Журналісти різних телеканалів знімали сюжети по цій судовій тяганині, а НАЗК ще влітку розпочало повну перевірку е-декларації чиновниці за 2015 рік. З цього приводу Києво-Святошинська місцева прокуратура розслідує кримінальне провадження за ст. 366-1 КК України («Декларування недостовірної інформації»). Пані Маноха не вказала в електронній декларації свою доньку, у власності якої знаходяться два будинки і автомобіль марки Land Rover Discovery 2013 року випуску.

За даними е-декларації за 2016 рік, Марія Маноха володіє житловим будинком площею 367,1 кв. м. у Боярці, столичною квартирою площею 61,4 кв. м. і низкою земельних ділянок. Її заробітна плата за минулий рік становила 118 тисяч гривень. Ще півмільйона в національній валюті вона одержала від відчуження нерухомого майна. Готівкою пані Маноха зберігає 3,6 тисяч євро, 80 тисяч гривень, 28 тисяч доларів США. Окрім цього, на банківському депозиті чиновниці 502 тисяч гривень.

Київ обл

Марія Тимченко разом із представниками Руху В. Наливайченка — Олександром Збанацьким, Віктором Натягою, Мариною Дехтяр, Сергієм Крупним, Олександром Ющенком, Аллою Збанацькою — та місцевими активістами відстояла своє право на земельну ділянку (8 соток з 10- ти соток) в усіх судах – починаючи з районного, Верховним Судом України, а також довела в районному та Апеляційному суді, що підстав для переляду справи за нововиявленими обставинами немає.

Автор: Алла Збанацька

Фото: прес-служба Київської обласної організації Руху «Справедливість»