Про події в Миколаєві: будь-яка ескалація будь-якого конфлікту — на совісті влади

29745509_571557703196104_2009317972_n

Костянтин Бєдовой, керівник Київської обласної організації Руху «Справедливість»

Активісти штурмують будівлю Миколаївської обласної ради, вимагають відставки губернатора Олексія Савченка, вважаючи, що саме він довів до самогубства героя АТО Владислава Волошина. Вони прориваються до сесійної зали. Основна маса — члени Національного корпусу АЗОВ…

Влада має за обов’язок вести діалог з громадським суспільством, а не відгороджуватися озброєною охороною. Будь-яка ескалація конфлікту, яка може призвести до жертв, руйнувань, збитків — є неприпустимою в такий складний час у країні, як зараз. Після всіх недолугих дій влади, всі ці наслідки будуть на їхній совісті та сумлінні.

Щодо загибелі ветерана АТО, колишнього льотчика, директора КП «Миколаївський міжнародний аєропорт», можу коментувати наступне. Хто винен? Що ж насправді сталося? — мало б відповісти слідство, а оцінку згодом — суд. Але добре знаючи українські реалії, суспільство не може розраховувати на об’єктивність та неупереджене слідство, адже головне завдання слідчих сьогодні — виконати волю влади. Якщо доказів нема — сфальсифікувати докази. Якщо докази є — знищити їх відповідно до поставленої задачі.

Стосовно судів, то бачимо також невтішні новини. Громадська рада доброчесності (ГРД) заявила, що виходить з процесу відбору суддів, мотивуючи це тим, що їхні рекомендації систематично ігнорувалися Вищою кваліфікаційною комісією суддів, а громадськість не хоче, щоб ними прикривалися та легалізували оновлений судівський корпус.

Вимога Євросоюзу до української судової реформи — це участь громадськості у процесі відбору суддів, а ГРД — єдиний орган, що представляла громадськість в процесі відбору. Тож, затіяна Президентом судова реформа ганебно провалилась, а відтак — на неупереджені суди годі й сподіватися.

Безумовно, в самогубстві «?» бойового пілота поки що немає остаточної відповіді. Зрозумілим залишається одне: злочинні дії чи злочинна бездіяльність влади призвели до цієї трагедії.