З нагоди Міжнародного дня підтримки жертв злочинів

5

Костянтин Бєдовой, керівник Київської обласної організації Руху «Справедливість», адвокат

Як адвокат та громадський діяч хочу поділитись своїми думками про одну із ключових проблем сучасного суспільства — проблему захисту кожного громадянина в нашій країні.

22 лютого відзначався Міжнародний день підтримки жертв злочинів. З допомогою цих та багатьох інших інструментів там опікуються постраждалими. Цей день покликаний привернути увагу до необхідності підтримки всіх тих, хто постраждав у результаті кримінальних дій чи від зловживань владою.

У ряді країн прийняті і діють закони, спрямовані на захист постраждалих від кримінальних злочинів, їх соціальну реабілітацію, компенсацію матеріальної і моральної шкоди. Наприклад, в США  діє більше 2 000 таких програм по захисту жертв злочинів, із них більш 1 400 підтримується Міністерством юстиції, для фінансування яких виділений окремий федеральний Фонд. Реалізація подібних програм реально дозволяє знизити окремі види злочинів і надати необхідну допомогу жертвам злочинних зазіхань

На жаль, в Україні немає жодної програми щодо підтримки жертв злочинів, які існують у інших країнах. Підтримкою постраждалих від злочинів чи насильства займаються, здебільшого, громадські та благодійні організації.

Але ми знаємо про те, що Конституцією України передбачено обов’язок держави щодо захисту людини, утвердження і забезпечення її прав та свобод.

Сьогодні в Україні є просто необхідним впровадження та внесення в законодавче поле універсальних принципів підтримки і захисту жертв злочинів та зловживання владою, прописаних у Декларації Генеральної Асамблеї ООН, що передбачає впровадження міжнародних стандартів доступу потерпілих до системи правосуддя та державної підтримки, кримінально-правову реституцію, компенсацію потерпілим з державних фондів, надання необхідної матеріальної, медичної, психологічної та соціальної допомоги потерпілим з урядових, добровільних, громадських та місцевих бюджетів.

Хочу пояснити значення визначення терміну «жертва» – це фізична особа чи деяка сукупність осіб, в будьякій формі їх інтеграції, котрим злочинними діяннями заподіяно шкоду прямо або опосередковано.

28407410_2045068525742052_2008783684_o

Як конкретний приклад можу навести випадок людини, що звернулась особисто до мене — Володимира Таранюка. Він — жертва кримінальних дій групи осіб, який все ще сподівається на справедливе законне покарання злочинців. Володимир — простий чоловік з с. Тарасівка Києво-Святошинського району. Протягом 17-ти місяців його справа не розслідується належним чином. Не вчиняються необхідні слідчі дії. Чоловік вижив, не зважаючи на отримане ножове поранення в область шиї довжиною 7 см і глибиною 5 см, переламу руки, побоям, численним порізам на тілі.

Для можливості законного та всебічного представлення інтересів потерпілого Володимира, як в період досудового слідства, так і надалі між нами було укладено договір надання правової допомоги на добровільних засадах і безоплатно (Pro bono), згідно з яким я, як діючий адвокат, тепер маю відповідний процесуальний статус адвоката потерпілого, що дає змогу вчиняти визначені законодавством дії для захисту клієнта.

Найчастіше жертви злочинів не мають відповідних знань, профільної освіти та досвіду, що необхідно для належного захисту. Особливо гостро постає це питання, коли скоєно тяжкий злочин.

Як адвокат, вбачаю свою реальну допомогу конкретному громадянину в бажанні відстояти свої законні права, адже кожен, хто потребує відповідного захисту та допомоги, повинен її отримати.

Окрім того, в рамках роботи громадської приймальні Київської обласної організації Руху В. Наливайченка «Справедливість» юристи на волонтерських засадах ведуть активну роз’яснювальну та просвітницьку роботу серед громадян, які потребують допомоги. Такий алгоритм допомагає юристам набувати певного досвіду, а потерпілим отримувати безкоштовну правову консультацію.

Бажаю всім не потрапляти в число жертв, бути обережними та у крайніх випадках — не залишати віру у відновлення справедливості. Якщо в наших силах допомогти людям, підтримати їх у скрутній життєвій ситуації, то давайте це робити не словом, а реальними справами. Висловлюю співчуття всім, хто постраждав від злочинів, хто потрапив у складну життєву ситуацію, хто переживає біль та несправедливість.

Було б добре, щоб у нашій країні запрацювали реальні програми підтримки жертв злочинів. Це могло б допомогти потерпілим впоратися з отриманим стресом, зняти психологічне навантаження, отримати соціальну реабілітацію, та, насамкінець, просто матеріальну і моральну підтримку.