У захисті та розвитку водних ресурсів — безпека держави

Олена Дума

Олена Дума, координатор Руху «Справедливість» з екологічних та земельних питань, голова ВП «Рідна Земля»

На європейській мапі Україна вже давно вважається маловодною країною, хоча у нас налічується величезна кількість водойм із прісною водою. Причина усьому – забруднення стоками. Крім того, ситуацію погіршує боротьба зі снігом за допомогою солевмісних речовин, які потім зі струмками потрапляють у річки.

Боротьба з ожеледицею та посипання доріг солевмісними складами призвели до того, що українські водосховища за солоністю вже прирівнюють до морських лиманів. Адже з відлигою всі ці реагенти зі струмками змиваються в Дніпро.

вода 2

На сьогодні в Україні налічується 63 тисячі річок, 1,1 тисяч водосховищ, 40 тисяч озер, 400 тисяч ставків. У нас 1 мільйон 100 тисяч гектарів прісної води, але ми на європейській карті значимося як маловодна країна. Ми так забруднили свої водойми, що не можемо брати з них питну воду.

Саме проблема нестачі та низька якість питної води, забруднення водойм стоками є типовими для всієї України. Разом з експертами Руху «Справедливість» та ВП «Рідна земля» розробили так звану «Мапу біди»: проаналізували та звели основні проблем кожного регіону.

Так, аналіз показує, що у 2017 році в українські водойми потрапило більше 2 мільярдів кубометрів стоків, і лише дві третини з них пройшли хоч якусь очистку.

Україні давно вже треба було розробити та прийняти нову водну політику, визнавши прісну воду державним стратегічним ресурсом. Рух «Справедливість» підходить до її охорони та використання тільки з такої позиції. Це буде чесно та справедливо по відношенню до людей: захистити право кожного на чисту воду, на безпеку життя та здоров’я! Це — питання національної безпеки Держави!

Шкода, та наші можновладці і ці питання лише обговорюють на нарадах. Наприклад, нарада, яка відбулася під головуванням віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка. Під час зустрічі обговорили питання щодо водопостачання, інфраструктури, екологічної безпеки, які порушуються в рамках Мінського процесу.

Вода

На Донбасі воду населенню подають із запасних резервуарів

Найчутливішими питаннями залишається забезпечення життєдіяльності Донецької та Луганської областей. На окупованому Донбасі нині відбувається стихійне консервування шахт бойовиками. І наслідки можуть бути дуже трагічними – Донбас може перетворитися на пустелю. Якщо не зупинити стихійне консервування шахт, це призведе до засолення ґрунтів, підмиву і провалів. Всі шахтні води потрапляють в ґрунтові води, забруднюючи її. Якщо це буде продовжуватися, то ця ж вода піде на вже підконтрольну територію України.

Однак жоден із чиновників не зможе точно відповісти, скільки разів та скільки людей за останній рік через обстріл бойовиків залишались без води? А мова йде про 72 населені пункти таких районів, як Покровський, Селидовський, Волноваський, Добропільський, Мар’їнський. А це, майже, півмільйона жителів Донбасу!

А вцілому — не діють комунальні очисні споруди. Тривалі військові дії призводять до забруднення ґрунтів, навіть до їхнього фізичного руйнування. Значна частина посівних площ знищена. Завдано збитків більше ніж на 20 мільярдів гривень…

_IVA5448

Саме тому, спільними зусиллями Руху «Справедливість», «Профспілкового наступу», всеукраїнськими екологічними організаціями поступово впроваджується «Антикорупційний план». Пріоритетними діями для нас є:

  • вирішити питання щодо затвердження нормативів водопостачання, ведення державного обліку водокористування, з урахуванням директив ЄС. Забезпечити контроль та ведення Державного водного кадастру;
  • залучити міжнародні організації, з метою здійснення моніторингу водних об’єктів за радіологічними показниками на територіях, які зазнали радіоактивного забруднення.