Призначення екс-посла при НАТО спецпредставником США по Україні говорить про зацікавленість Вашингтону у якнайшвидшому закінченні війни на Донбасі, — М. Лубківський

Призначення США колишнього посла при НАТО Курта Фолькера спеціальним представником США по Україні є свідченням того, що Сполучені Штати активно залучаються до розв’язання кризи, спричиненою агресією з боку Російської Федерації на сході нашої країни. Таку думку висловив на телеканалі “112. Україна” координатор Руху “Справедливість”, дипломат Маркіян Лубківський.

Він вважає це рішення позитивним для України, адже, як правило, Сполучені Штати воліють, щоб свої проблеми Європа вирішувала сама. Але якщо Америка прийняла таке рішення, це означає, що вони серйозно зацікавленні у зупиненні розв’язаної Росією війни проти України.

“У зв’язку з цим мені пригадалася легендарна постать спеціального представника США на Балканах Річарда Голбрука, з яким я мав честь бути знайомим з часів спецоперації НАТО у Союзній Республіці Югославія «Союзна сила» у 1999 році. Саме Голбрук відіграв важливу роль у підписанні Дейтонських мирних угод 1995 року, які принесли мир на Балкани і саме він був тією особою, яка вела складні переговори з президентом СРЮ Слободаном Мілошевичем напередодні і під час Косовської кризи 1999 року”, — зауважив Лубківський.

Рішення Штатів дипломат вважає “дуже правильним, яке, хочеться вірити, буде корисним для України і допоможе нам відновити свою територіальну цілісність і суверенітет”.

Нагадаємо, що вже у неділю, 9 липня Курт Волкер буде супроводжувати Держсекретаря США Рекса Тіллерсона до Києва. У Держдепі також заявили, що Вашингтон має намір виступити посередником між країнами «Нормандської четвірки».