Дрейф на Тримор‘ї

Президент України Петро Порошенко мав би взяти участь у запланованому на 6 липня цього року Саміті Міжмор’я, — вважає координатор руху «Справедливість», посол Маркіян Лубківський. Дипломата цитує польське видання «Газета польська», яке аналізує візит українського президента до Сполучених штатів.

IMG_5157
Президент України Петро Порошенко завершив свій офіційний візит до Сполучених Штатів Америки, де зустрівся з Президентом США Дональдом Трампом.

Наступна зустріч обох президентів може відбутися вже на початку липня у Варшаві.

І хоч інформації про візит Порошенка до Вашингтону не так вже й багато, очевидно, що в США лідери країн обговорювали не лише українське питання. А більше широко — безпеку європейського континенту у зв’язку з діями Росії.

Хоча скептики вважають, що не варто переоцінювати результати візиту.

Експертні думки збирав наш кореспондент в Україні Володимир Буга (Volodymyr Buha).

Так, на думку Марини Ставнійчук, яка свого часу працювала в Адміністрації Президента України та була експертом Венеціанської комісії від України, підвищену увагу до цієї події всередині України можна пояснити перш за все тим значенням, яке має візит українського президента до США саме для української влади.

«Треба розуміти, що увесь час після перемоги пана Трампа на президентських виборах, українська влада почувала себе у, м’яко кажучи, незручному стані, що було пов’язано, як на мене, із хибною позицією явної підтримки Хілларі Клінтон під час виборчих перегонів в США. Теперішня українська влада звикла до спілкування із американськими демократами, тож перемога республіканця виглядала проблемою як з боку необхідності шукати спільну мову із іншим політичним середовищем Америки, так і через явно демонстровану під час виборів позицію втручання у американські виборчі перегони», — вважає пані Марина. Саме тому, на її думку, в Україні акцентувалися саме на особистій зустрічі із американським президентом, намагаючись використати це як знак всебічної підтримки американською адміністрацією політики президента Порошенка.

«Ще один аспект, який, безумовно, має велике зовнішньополітичне значення для України, як держави, що потерпає від російської агресії – факт зустрічі Трампа з Порошенком до його можливих перемовин із Путіним. Тут українська влада подала публічно свою позицію першою. Тобто наразі важливим був не зміст зустрічі, а насамперед сам її факт», — вважає експерт.

«Секретний» формат
Інформації про цей візит в Україні було не так багато. Більше було інформаційної «піни», обсяг якої наші експерти вважають невиправдано великим.

Що ж до офіційної інформації, її було вкрай мало, як для такої важливої події. В основному з Twitter самого Петра Порошенка чи його речника Святослава Цеголка.

Така «секретність» перемовин, на думку Марини Ставнійчук, свідчить про певний брак конкретних домовленостей, які б мали стратегічне значення для нашої держави.

«Президент Порошенко обмежився досить загальною характеристикою, заявивши про перспективи налагодження «ефективної співпраці» з США. Конкретики ми не почули. Стенограма зустрічі, яку оприлюднив Білій Дім, дає можливість зрозуміти, що зустрічі тет-а-тет не було – президенти привітались і обмінялись кількома загальними протокольними фразами. «Прохідний» характер зустрічі відзначила і впливова американська The Wall Streei Journal, написавши, що у порівняні з тим, як Трамп зустрічає інших світових лідерів, цей візит був low-profile event – подією невисокого рівня», — зазначає наша співрозмовниця.

IMG_5158
А от фаховий дипломат, Надзвичайний і повноважний посол України, заступник голови Громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість» Маркіян Лубківський пов’язує таку втаємниченість самого візиту з чутливістю питань, які обговорювалися: врегулювання ситуації на сході України, Крим, проведення реформ подолання корупції в Україні.

Разом з тим дипломат вважає, що міцні стратегічні відносини з США завжди були дуже вкрай важливими для України, враховуючи фактор Росії і важливість нашої інтеграції до євроатлантичного політичного, економічного та безпекового простору. Особливого значення підтримка з боку США набуває сьогодні, коли три роки тому Росія перейшла до відкриторї форми агресії, анексувавши Крим і окупувавши частину Донбасу.

«Ми дуже хотіли, щоб нашого президента прийняли в США за найвищими міжнародними стандартами і щоб перша зустріч принесла Україні та українцям впевненість, що США, як стратегічний партнер, не залишать Україну у важкий для неї час», — каже Маркіян Лубківський. І з жалем констатує, що очікування українців щодо першої зустрічі Порошенка і Трампа, виявилися, можливо, надмірними, винна сама українська влада, яка припустилася декількох помилок.

«Першою помилкою стала неприпустима у дипломатії ставка на одного кандидата ще під час президентських перегонів у США, коли нашого президента переконували, що на виборах переможе Гілларі Клінтон.

Другою помилкою стало бажання в найкоротші терміни виправити ситуацію, якомога швидше налагодивши контакт з Трампом і його адміністрацією: починаючи з січня поточного року посипалися заяви офіційних представників України високого рівня про те, що зустріч відбудеться от-от, уже в лютому. Однак час минав, а обіцяної зустрічі все не було», — констатує фахівець.

При цьому Маркіян Лубківський вважає добрим знаком для України, що цей візит відбувся. І що мали місце зустрічі Порошенка з віце-президентом США Майком Пенсом, держсекретарем Рексом Тіллерсоном, шефом Пентагону Джеймсом Меттісом. Однак шкодує, що перша зустріч з Трампом вийшла «куцою».

«Як на мене, попри весь оптимізм українських чиновників щодо результатів цього візиту, заяв американських керівників щодо візиту Порошенка небагато. Це заяви на підтримку України і українського народу», — зазначає дипломат.

Автор: Володимир Буга
За мотивами: http://gpcodziennie.pl/65491-dryfowanienatrojmorzu.html