Остаточний звіт гречишкинського десанту: цифри вражають

18685467_1895031467438099_477088203_nПісля ретельного підрахунку пацієнтів, оглянутих і пролікованих лікарями-добровольцями десанту Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова у селі Гречишкине (Новоайдарський район, Луганщина) виявилося, що за 10 днів вони обстежили майже тисячу мешканців Луганщини. Загальна кількість обстежень — 5 760.

Як йдеться в остаточному звіті про місію, «всього за 10 днів роботи бригадою було обстежено 960 жителів Луганщини (с. Гречишкине, с. Дубове, смт Новоайдар, м. Сєвєродонецьк та ін.)», у тому числі 274 терапевтичні та 204 хірургічні пацієнти. Гінекологом оглянуто 149 жінок. Проведено 62 ендоскопічні обстеження, 291 УЗД і 25 малих хірургічних операцій. 18 осіб отримали допомогу на дому». І це далеко не повний зміст звіту.

До команди медиків увійшли лікарі вищої категорії – усі з Київської міської клінічної лікарні № 2 «Опіковий центр»: хірург і комбустіолог Сергій Стаскевич; терапевт Людмила Дороніна; гінеколог Ірина Вороніна; терапевт і функціональний діагност Любов Стельмах; ендоскопіст, хірург і комбустіолог Євген Гомонай, а також ініціатор поїздки, операційна медсестра Вікторія Крамаренко.

За цими сухими цифрами, які вражають самі по собі, стоїть здоров’я людей – наших співгромадян, українців. І не тільки це. Робота добровольців ПДМШ на сході держави – ще й прояв солідарності з тими, хто волею долі, через війну, опинився у складних обставинах. Це те, що в мобільному шпиталі називають салоганами «Зшиваємо країну» або «Вилікуємо країну разом».

За словами Вікторії Крамаренко, для якої це вже другий візит до Гречишкиного: «Ми дуже часто помилково думаємо, що люди, які живуть у «сірій зоні», – це люди, які не мають почуття патріотизму, дещо відрізняються. Коли я приїхала в це село, буквально через декілька днів я відчула, що в селі є стрижень громади, який має міцне коріння – козацтво. Там дуже багато патріотичних людей. Їхні сини досі воюють».

ПДМШ знімає капелюха перед головним лікарем КМКЛ № 2 Анатолієм Васильовичем Вороніним, який не побоявся відпустити в це відрядження одразу сім ключових працівників лікарні, що обслуговує 90 тисяч населення трьох київських районів, та перед їхніми колегами, які на ці 10 днів взяли все навантаження на себе.

Також колектив ПДМШ щиро дякує за допомогу всім своїм партнерам і друзям, які допомагають та підтримують медиків-волонтерів.

Теги: ПДМШ