Лубківський: Трампу не дозволять одноосібно керувати країною

Уже в перший день після обрання резидентом США Дональд Трамп відійшов від своєї передвиборчої риторики. Про це в ефірі телеканалу NewsOne розповів дипломат, координатор руху «Справедливість» Маркіян Лубківський.

«Риторика Дональда Трампа змінюється. І це показує, що риторика це одне, але потім включається державна машина, яка починає працювати на інтереси держави і мирного існування в світі», — зазначив Лубківський. При цьому, як приклад він навів першу телефонну розмову Трампа на посаді обраного президента США. «Перші кроки Трампа — телефонна розмова з президентом Південної Кореї, під час якого він запевнив, що Америка буде підтримувати Південну Корею у військовому плані. А це розходиться з його передвиборною риторикою — тоді він заявляв, що буде переглядати доцільність присутності американських військових в регіоні. ось вам і перший сигнал «, — підкреслив дипломат.

Також він згадав заяву Мітча Макконела, лідера більшості в Сенаті, про те, що США будуть захищати союзників по НАТО. «Це означає, що включилася державна машина, яка буде підтримувати президента США в питаннях стратегічних інтересів для цієї держави. В Америці працює досить чітка система внутрішніх балансів і противаг, яка не дозволить одноосібно першій особі в країні вирішувати ті курси, які давно намічені. Крім того, що і в Сенаті, і в Палаті представників республіканці підтвердили і зміцнили свою більшість «, — пояснив Лубківський.

Разом з тим він висловив думку, що українські політики зробили величезну помилку, коли під час передвиборної кампанії зробили ставку лише на одного кандидата. «Це неприпустимо в дипломатії. Держава не може ставати на сторону одного з кандидатів під час виборчої кампанії. Упевнений, що будуть наслідки. США не змінять своєї стратегічної політики щодо України. Однак у президента і в його команди будуть засмучені тим, що українські чиновники діяли на користь одного з кандидатів «, — констатував координатор руху «Справедливість».