Медики ПДМШ повертаються рятувати військових на передову

Наказ керівника АТО легалізував залучення медиків ПДМШ до сил та засобів Антитерористичної операції.

Друзенко

Нарешті відповідний наказ підписав перший заступник керівника Антитерористичного центру при СБУ (керівник АТО) генерал-лейтенант Руслан Хомчак. Тож медики, які працювали на Сході в рамках серпневої, вересневої та жовтневої ротацій ПДМШ ім. Миколи Пирогова визнали особами, які були залучені до проведення АТО офіційно.

Зараз також готується аналогічний наказ для поточної 20-тої ротації добровольчого шпиталю, говорить виконавчий директор ПДМШ Олександр Гагаєв. За словами медика, цей наказ вінчав тривалу боротьбу за виконання процедури застосування медиків ПДМШ під час АТО, яка «чорним по білому» була викладена в ухваленому міністром оборони України Степаном Полтораком ще 28 липня цього року.

IMG_1040

Справа застопорилася коли, за словами Гагаєва, «перестрахувальники в штабі АТО почали вигадувати велосипед». Юрист штабу АТО, без візи якого керівник АТО не міг видати відповідний наказ, затягував візування, вигадуючи все нові й нові довідки, умови, дозволи, роз’яснення. Ситуація змінилася зі зміною юриста і начмеда.

“Я радий, що здоровий глузд врешті-решт переміг. Медики ПДМШ нарешті отримали право легально перебувати і працювати у військових частинах, легальний статус та соціальний захист, а наші захисники – кваліфікованих лікарів поруч. На сьогодні в мене не залишилось жодних запитань до наших партнерів у Збройних Силах України та в інших силових відомствах. Дякую всім, хто допоміг здоровому глузду перемогти антигуманну логіку бюрократа”, — прокоментував подію співзасновник та керівник ПДМШ Геннадій Друзенко.

Півроку з бюрократами у погонах пліч-о-пліч із медиками-волонтерами боролися активісти Руху “Справедливість”. Останні три ротації на схід країни були спільними, тому лідер Руху Валентин Наливайченко всіляко підтримував лікарів ПДМШ. “Нарешті ті, хто добровільно йде на фронт аби рятувати там людські життя, за два роки своєї роботи не відчуватимуть себе напівпартизанами, вони працюватимуть у правовому вакуумі та будуть на 100 відсотків юридично та соціально захищеними. Ми спільно ще раз довели: за справедливість треба боротися, ніколи не варто опускати руки», — наголосив політик.