«Культура» по-обухівськи. Люди вийшли на Народне віче (відео)

В Обухові, що на Київщині, люди вийшли на Народне віче. Вони вимагають у депутатів місцевої райради не приймати зміни до статутів комунальних закладів культури району та їхнє затвердження у новій редакції. Впевнені: все це робиться аби знищити Райцентр культури і дозвілля (РЦКіД) та краєзнавчий музей. Підтримали мітингувальників активісти громадсько-політичного Руху Валентина Наливайченка «Справедливість».

Працівники культури, краєзнавці, історики, бібліотекарі, народні майстри, ветерани, представники численних громадських організацій, молодь та навіть дітлахи, які проводять своє дозвілля у РЦКіД, — усі вийшли на Народне віче. За підтримкою представників творчих колективів та районного краєзнавчого музею звернулися до керівника Київської обласної організації Руху В. Наливайченка «Справедливість» Костянтина Бєдового. Кажуть, самим у врегулюванні правових питань та у боротьбі з нахабством і впевненістю у безкарності місцевих можновладців, досягла пікового рівня, не справитись.

Обурило людей розпорядження Обухівської районної ради «Про скликання чотирнадцятої сесії Обухівської районної ради сьомого скликання» за № 29 від 13 жовтня 2016 року, одним із наріжних питань якого стало внесення змін до статутів комунальних закладів культури Обухівського району та їхнє затвердження у новій редакції. Йдеться про краєзнавчий музей та РЦКіД, який колись був побудований картонним комбінатом (ККПК) та переданий на баланс районної ради у 2001 році у спільне користування громади району.

Заявники стверджують, що таким чином голова РДА Туренко Олександр та начальник відділу культури Галина Чула (яка, за словами місцевих мешканців, не маючи ні відповідного фаху, ні освіти, ні досвіду, зводить нанівець культуру Обухівщини) докладають максимальних зусиль для знищення цих комунальних закладів. Люди впевнені, що їх хочуть передати до рук головного розпорядника – пана Туренка, а згодом — ліквідувати їх з можливим продажем. Головним аргументом у цьому буде відсутність коштів на утримання цих закладів.

Оскільки з 1 січня ці культурні об’єкти можуть перейти на баланс міста, нашвидкуруч робиться зміна статутів, заміна «неугодних» директорів, лунають погрози у розправі, лайливі образи на адресу борців за справедливість, жаліються люди. Тож, враховуючи те, що ці об’єкти можуть «не дожити» до процесу децентралізації та об’єднання громад, Рух «Справедливість» підтримав представників обухівської громади у боротьбі проти знищення культурних осередків.

Разом із громадськими активістами Обухівської районної молодіжної організації «Вибух», представників творчих колективів РЦКіД та районного краєзнавчого музею, Рух «Справедливість» подав спільну заяву до депутатського корпусу та на ім’я голови Обухівської райради Костянтина Шушакова з проханням прийняти на сесії виважені рішення.

Усупереч проханням громадськості, депутати, з перевагою в один голос, все ж проголосували за внесення зміни до статутів, а відтак, на культурі Обухівщини можна поки що «поставити великий хрест». Однак крапкою у цій справі можуть стати судові рішення, якщо у громади стане наснаги довести цю справу до справедливого завершення згідно заявлених вимог.

Відео: