Наливайченко розповів як екс — Генпрокурор ховав докази проти можновладців

Екс-Генпрокурор намагався приховати докази, зупинити кримінальне розслідування проти корумпованих можновладців, тих, хто у парламенті, особливо тих, хто близький до президента, — розказав в інтерв’ю Громадському радіо лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко.

За його словами, коли після Революції Гідності парламент призначив керувати Службою безпеки, він сказав Порошенко, на той час кандидату в президенти України: «будь ласка, пане Порошенко, я всіляко допоможу Вам боротися з корупцією «на горі», з корупцією у парламенті. Я вже ніколи не змінюсь, як і мільйони українців – ми вже ніколи не будемо терпіти корупції. Ми втратили так багато людей та територій через злочинне управління країною – давайте змінимо це! Він відповів: «Добре, мене це влаштовує, добре, Валентин, мені б хотілось, щоб Ви та інші боролися з корупцією на самому верху, — розказав Наливайченко.

За його словами, одночасно з боротьбою проти російської агресії і відновленням складу СБУ українці відчули, що корупція повертається. Тому сили спецслужб були скеровані на боротьбу із корупцією «на горі». «Що я мав робити? Ми зупинили діяльність багатьох підставних компаній, які мали відношення до ключових членів, навіть, президентської фракції в парламенті. Я, навіть, називав їхні імена, тому що, ні я, ні українські громадяни більше не боїмося ніяких корумпованих можновладців – Кононенка, Гонтаревої, усіх тих, хто поряд з президентом», — наголосив лідер руху «Справедливість».

Але, за словами екс-керівника СБУ потім позиція президента змінилася і боротьба із корупцією більше не стала пріоритетною: «Коли реакція президента у 2015 році була: «О, все нормально, я візьму матеріали, які Ви зібрали, Валентин, о, Ви підписали, добре, Валентин, передайте їх мені», і нічого. Тож моє рішення було: якщо я не борюся з корупцією, то і не варто залишатися частиною корумпованої влади. Тому я більше не серед них», – підкреслив Наливайченко.

Він розповів, що продовжує боротьбу в громадсько-політичному русі Справедливість. Боротьбу проти двох основних загроз: російської агресії та корупції «на горі» — корупції в уряді, та парламенті України. Наголосив, що рух «Справедливість» зараз як ніколи активний, зокрема і за підтримки міжнародних партнерів. «Ми продовжимо вимагати, щоб Україна приєдналась до міжнародних антикорупційних реформ. Я, як і 45 млн. українців, і досі не розумію чому Україна єдина країна, яка не приєдналася до BEPS — антикорупційної, антиофшорної політики. І досі ми єдина країна, яка не підписала ці документи, які були ініційовані президентом США, підтримані Британським Урядом, розглянуті та підтримані усіма країнами Великої Двадцятки у Китаї. Тож єдина країна, єдиний президент, хто їх не підписав – президент Порошенко. Чому так? Ми, я переконаний, маємо бути наполегливими та сильними – час зупинити корупцію «на горі». Ми ніколи не знайдемо ресурсу, ніколи не будемо в змозі здолати російську агресію, якщо в нашій країні, уряді, парламенті процвітає корупція», — зазначив Наливайченко.

Джерело: https://hromadskeradio.org/en/programs/ukraine-calling/spies-lies-bad-guys-intelligence-espionage-terrorism-in-ukraine