«Рятуючи нашу Україну від військового конфлікту, таке враження інколи складається, що ми «розриваємо» її на маленькі шматочки», — В. Голенищев

2014 рік став переломним в історії нашої держави. З цього періоду розпочалися численні зміни у житті країни, її структурі. Зокрема, рік тому своєї активної фази набув процес децентралізації. Це був вимушений крок, у зв’язку із Мінськими домовленостями. Та рятуючи нашу Україну від військового конфлікту, таке враження інколи складається, що ми «розриваємо» її на маленькі шматочки, коментує процес децентралізації по-українськи керівник Дніпропетровської обласної організації громадсько-політичного руху В. Наливайченка «Справедливість» Вячеслав Голенищев.

У 2015 році вже внесено зміни до Конституції України щодо децентралізації. Відтепер кожен регіон відповідає сам за себе. Проте, сам процес ще не набув достатньої швидкості, тож у представників громад виникають численні питання, на які їхні керівники не в змозі відповісти. Така ситуація склалася через відставання та неузгодженість профільних міністерств.

«Наступна проблема, яка випливає із попередньої, — нечітка процедура реєстрації громад. Хоча наша область першою запропонувала для Києва удосконалення нормативно-правового поля. Вже, завдяки цим поправкам, вдалося врегулювати чимало питань. Проте, проблема залишається у комунальних закладах, які необхідно переймати на баланс вже громаді. А установчі документи залишаються оформлені неналежним чином», — акцентує Вячеслав Голенищев.

Фінансове питання теж до кінця не врегульоване. З одного боку, громади отримують свою фінансову незалежність, змогу керувати заробленими коштами самостійно. «Та чи Верховна Рада наважиться прийняти зміни у майновому податку? Чи й надалі доведеться віддавати відсоток від надходжень із власних податків до державної скарбниці? Питань багато, зрозумілої відповіді регіони від влади не чують вже два роки. І фраза президента про те, що децентралізація — це нещодавно відкритий у Дніпрі дитячий садок, не витримує ніякої критики», — говорить керівник Дніпропетровської обласної організації Руху «Справедливість» Вячеслав Голенищев.

І, нарешті, проблема кадрового забезпечення. Робота у нових структурах потребує фахівців із профільними знаннями. Але тут варто зазначити і позитив: влада намагається допомагати у цьому, влаштовуючи відповідні семінари, тренінги та зустрічі із закордонними спеціалістами.

Тож, децентралізація – питання, яке потребує детального вивчення. На жаль, робити це треба вже паралельно із входженням у цей процес.