Україна терпить програші через низький рівень дипломатії, — М. Лубківський

Провалом української дипломатії назвав рішення уряду Нідерландів щодо України екс-посол України у Хорватії Маркіян Лубківський. Так дипломат прокоментував озвучене прем’єром Нідерландів небажання ратифікації Угоди щодо асоціації з Україною.

«Те, що голландці не підтримують європейського вибору України – це провал і голландського напряму, і усієї політики МЗС. Українська дипломатія не спрацювала», — заявив координатор Руху В. Наливайченка «Справедливість». Він зазначив, що йому складно пригадати країну, яка б стикалася із такими труднощами на шляху до вступу в Євросоюз: «Хорватія, по суті, очікує затвердження Шенгенської угоди. Вона давно вже член ЄС та НАТО.

Чорногорія де-факто в НАТО.  Де-юре — скоро буде там. Сербія відкрила чотири переговорні глави і відкриває ще сім найближчим часом. Косово претендує на безвізовий статус.

А де ж Україна, яка випереджала балканські країни на шляху євроінтеграції? Але вони сконцентруватися на тому, аби забезпечити процес інтеграції регіону», — вважає дипломат.

Маркіян Лубківський порадив чиновникам цілодобово займатися кропіткою роботою, менше робити голосних заяв і налагоджувати діалог з Нідерландами. «Голландська позиція впливає на решту країн Євросоюзу. І це є великою небезпекою, але Нідерланди можуть одноосібно заблокувати Україні перспективу в ЄС», — вважає М. Лубківський.