«Форум видавців має не місцеві, а всеукраїнські і міждержавні параметри», — М. Лубківський

16 вересня, Львів. Вся увага творців та інтелектуалів прикута до другого дня Форуму видавців. Сьогодні вранці тут презентували книгу від газети «День» «Сестра моя, Софія». Це видання відкриває для читачів відносини України з відносно маловідомою для нас Болгарією. Саме з цієї події розпочав своє знайомство з літературними новинками Надзвичайний і Повноважний Посол України, координатор Руху «Справедливість» Маркіян Лубківський.

Гість Форуму, екс-посол України в Хорватії, Боснії та Герцеговини, вже давно виказував свою позицію щодо зближення з балканськими країнами. «Ця книга — це постріл із потраплянням у ціль. Ви розвертаєте Україну в правильний європейський контекст. Цей контекст однозначно південно- та центральнослов’янський. Україна повинна сьогодні показувати себе тим державам, які близькі, але рушили вже у напрямку Європи, євроатлантичної інтеграції. Нам це все треба наздоганяти»,- сказав під час презентації «Сестра моя, Софія» гість Форуму видавців Надзвичайний і Повноважний Посол України, координатор Руху «Справедливість» Маркіян Лубківський.

Також Лубківський взяв участь у презентації книги Юрія Косача «День гніву», яка охоплює події 1648 року, року початку Визвольної війни, року блискучих перемог під Жовтими Водами, Корсунем, Костянтиновом і Пилявцями. «Сотні цікавих людей, інтелектуалів, тих, хто популяризує Україну в усьому світі. Показує, що ми – нація розумна та талановита, здатна виробляти свій інтелектуальний продукт, що цікавий і за межами України. Форум видавців у Львові з майданчика перетворився на потужний плацдарм інтелекту і творчості», — зазначив координатор Руху «Справедливість».

Він подякував львів’янам за те, що бережуть пам’ять про батька Романа Лубківського. Ввечері під час презентації книги «Антологія української поезії. ХХ століття» він читав вірші свого тата.