Питання здоров’я українців – це питання національної безпеки

Бездіяльність уряду може спровокувати чергову кризу у сфері охорони здоров’я українців. Про це заявив народний депутат Валентин Наливайченко в ефірі «Еспресо».

«З квітня в Україні уряд профанів скорочує фінансування протитуберкульозних медзакладів. Під загрозою закриття профільні диспансери і санаторії. А це означає, що вкрай небезпечна хвороба вийде з-під контролю та з‘явиться серед людей на вулицях», — зауважив Наливайченко.

Він розповів, що як народний депутат отримав численні звернення від наших медиків: «Фахівці Чернівецького обласного дитячого протитуберкульозного санаторію «Садгора» прямо вказують: через припинення фінансування діти не зможуть вилікуватися від хвороби, а медичні працівники втратять роботу».

За словами народного депутат, ще 27 грудня минулого року він  направив прем’єру депутатське звернення із вимогою не допустити закриття дитячих протитуберкульозних закладів. Це звернення підписали майже 200 медичних працівників.

«Більше того, у зверненні конкретно вказуємо, які зміни владі треба внести у Бюджетний кодекс, щоб зберегти роботу медзакладів. Сьогодні вже кінець лютого 2020-го. Як думаєте, що зробив уряд? Та нічого! Ненормально, коли урядовці не дослухаються до думки фахівців», — обурився Наливайченко.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я туберкульоз щороку вбиває більше людей, ніж будь-яка інша інфекція. Лише в Україні від цієї недуги щороку помирає чотири тисячі українців.

«Мало того, що Україна впродовж років перебуває у лідерах за поширенням туберкульозу, так уряд своєю некомпетентністю та бездіяльністю погіршує ситуацію! ️ Питання здоров’я українців – це питання національної безпеки. І здоров’я громадян влада зобов’язана захищати», — наголосив Валентин Наливайченко.