Наливайченко: Маю рішучу волю запустити Антикорупційний суд через прозорі конкурси

Антикорупційний суд є наріжним каменем для забезпечення принципу невідворотності покарання за зловживання корупціонерів. Ми абсолютно точно переконані, що за корупційні злочини не може бути ні строків давності, ні можливості в чиновників «відкупитися» й далі грабувати країну. Але що заважає владі запустити Антикорупційний суд? Коли він з’явиться та що для цього потрібно?

Валентин Наливайченко щовівторка відповідає на запитання людей, які йому пишуть у соцмережах. Показуємо наступну частину програми «Час Справедливості з Валентином Наливайченком».

Ви обіцяєте запустити роботу Антикорупційного суду. Але ж, як відомо, 32 з 39 суддів мають проблеми зі своїми статками, не можуть пояснити їхнє походження, мають проблеми з люстраційними процесами. Як, на ваш погляд, привести в цей суд людей з чистою совістю і з чистими намірами?

Маю рішучу волю провести справді прозорі конкурси для набору суддів в Антикорупційний суд. Антикорупційний суд і посади 35 суддів, які мають бути негайно заповнені українцями, пройдуть прозору процедуру відбору. Не так, як зараз – Адміністрація президента кулуарно намагається поставити для себе корумпованих посіпак в Антикорупційний суд. Бо влада панічно боїться Антикорупційного суду. Ми ж всі розуміємо, що мільярдери зараз при владі, звідки вони взяли гроші, не ж з зарплат державних службовців. Розкрадали роками країну, армію і людей.

Тому я рішуче говорю, що дискредитація Антикорупційного суду, яка зараз відбувається, в тому числі і через таких кандидатів на посади суддів, має бути зупинена. Я її зупиню. Проведе прозорий конкурс для молодих українських юристів, адвокатів. Я, наприклад, знаю, хто мав би отримати можливість взяти участь у такому конкурсі – адвокати «Небесної сотні», адвокати правозахисники, люди, які є справді фаховими юристами. А скільки у нас молодих людей здобули і здобувають вищу освіту на юридичних факультетах кращих українських університетів – Львівського, Київського… і в Харкові яка у нас юридична школа. Тисячі молодих людей без жодної перспективи працевлаштування саме через те, що корумпована влада завжди тримає контроль: суддя має бути свій, бо я йому буду телефонувати, а він буде виконувати мої вказівки. Так я цей ланцюг розірву. Розірвати ланцюг означає вивільнити, пустити свіже повітря, дати дорогу свіжій воді, і тоді перестане тхнути це болото корупції у владі. Ось так я бачу можливість оновлення суддівського корпусу і суддівської системи.

Але ж ви розумієте, з яким супротивом стикнетесь?

Так, розумію. Я у своєму житті за ґрати кидав цілі банди суддів. Суддів-мільйонерів, «колядників». Згадайте справу Зварича, згадайте суддів Конституційного суду… Я та людина, яка сказала їм, що вони будуть за ґратами, і вони були за ґратами.

Це, до речі, до слова, чому я так рішуче налаштований знищити корупцію. Тому що я знаю, як вони себе ведуть, ці тварини в мантіях, як дискредитують державу і наших людей. Так не можна. Суди – це остання інстанція, де людина має отримувати справедливість і захист. А у нас навіть це зруйновано. Тому і треба відновлення справедливості почати з побудови сильної ефективної, але разом з тим чистої та некорумпованої судової системи.

Ставте свої запитання Валентину Наливайченку в соцмережах:
Facebook — @Nalyvaichenko.valentyn
Instagram – nalyvaichenkovalentyn
Telegram — https://t.me/nalyvaichenko

Повну версію програми «Час Справедливості з Валентином Наливайченком» ви можете переглянути, перейшовши за лінком: https://youtu.be/avPMi07K5kE