Ліквідація Новгород-Сіверської телерадіокомпанії — загроза для інформаційної безпеки

Оксана Голубова

Оксана Голубова, керівник Чернігівської обласної організації Руху «Справедливість»

Війна, перш за все, ведеться за свідомість людей. Війна за настрої, думки, підтримку. І неабияку роль тут мають мас-медіа. Ми не раз у цьому впевнились, побачили на що здатна пропагандистська машина Росії. І на цьому полі бою ми точно програємо. З боку РФ як країни-агресора така інформаційна підготовка триває вже чверть століття. Більше того, ми самі підриваємо нашу міць.

телевишка

 

 

Закриття Новгород-Сіверської телерадіокомпанії стане великою втратою та міцним ударом, який ми нанесемо самі ж собі. Правління Національної суспільної телерадіокомпанії України в минулому році оприлюднило рішення про її ліквідацію. Це рішення набуло резонансу. Адже телекомпанія є одним із основних українських мовників, які поширюють сигнал на прикордонні райони Чернігівщини. Нагадаю, що регіон має близько 200 кілометрів кордону з країною-агресором! Проблему закриття телерадіокомпанії і до нині широко обговорюють у медіаспільноті.

Наразі на території північних районів області, що якраз і межують з Росією, надзвичайно критичною є ситуація з покриттям вітчизняним телесигналом. І Новгород-Сіверський район – один із найпроблемніших.

39201FF0-0BE1-4159-84D4-DB06D299B6F5_w1023_r1_s

Там є телевежа, яку здали в експлуатацію у 2000 році. Але на цій телевежі встановлено передавачі лише двох телеканалів – «1+1» і Новгород-Сіверської регіональної державної телерадіокомпанії «Сіверська». Тобто, в районі мовлять в аналоговому ефірі лише два українські телеканали. Водночас, спостерігається впевнений прийом до 30 російських.

Новгород-Сіверська РДТРК неодноразово безуспішно зверталася до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з проханням прорахувати частоти і встановити додаткові передавачі, щоб перебити сигнал російських каналів. Але марно…

Наразі ПАТ НСТУ Новгород-Сіверська регіональна дирекція «Сіверська» мовить у аналоговому та цифровому мовленні цілодобово. Аналог покриває телесигналом на 100% Новгород-Сіверський район, частково Коропський, Семенівський, Сосницький. 1 година 36 хвилин щодня – це власний контент філії. Але в НСТУ впевнені, що цього дуже замало, а утримувати цілу філію з її працівниками дуже невигідно. Та й взагалі, навіщо території з населенням 13 тисяч осіб цілий місцевий телеканал? А якщо телерадіокомпанію закрити, то звільниться аж 2,5 мільйона гривень… Натомість, хочуть, щоб на частоті «Новгород-Сіверської регіональної дирекції «Сіверська» мовила обласна Чернігівська телерадіокомпанія. А в Новгороді-Сіверському створять корпункт, який вироблятиме власний інформаційний контент.

Вишка Сіверськ

Представники телерадіокомпанії не проти реформування та оптимізації, але ліквідовувати філії повністю — неприпустимо. Це стане загрозою для інформаційної безпеки України. Як місцевий телемовник, телекомпанія «Сіверська» здатна вигравати конкуренцію за локальну аудиторію у технічно більш довершених і візуально привабливих російських програм за рахунок місцевого контенту!

Якщо ж частоти «Сіверської» і будуть передані обласному телебаченню, в ефірі з’являтиметься лише кілька сюжетів на місяць, присвячених безпосередньо життю Новгород-Сіверської громади. Хіба ж  цього достатньо, щоб втримати глядацьку аудиторію?