«Українська влада має перейняти іспанський досвід», — Маркіян Лубківський

_IVA498928 жовтня, парламент каталонської автономії в односторонньому порядку проголосив про незалежність регіону. Про цей крок. лідера Каталонії Карлеса Пучдемона, а також висновки які з цього треба зробити Україні в ефірі «Радіо Свобода» говорив надзвичайний та Повножважний посол, координатор Руху «Справедливість» Маркіян Лубківський.

«Мені видається, що сама особа Пучдемона є доволі авантюрною. Мені видається, що він хотів отримати деякі преференції і багато. Можливо він розраховував на те, що іспанський уряд проявить слабкість. Треба віддати належне іспанському уряду, який в перші моменти могло видатися, дещо розгубився, але дуже швидко опанував ситуацію, взяв її під контроль і по суті зараз каналізував її у мирне русло», — наголосив Лубківський.

Також він звернув увагу на два ключових аспекти: перший – як повернути бунтівний регіон до спокійного життя, не використовуючи силу, а використовуючи виключно правові механізми, і другий момент – сила іспанської Конституції, яка не дозволяє вихід автономій чи регіонів в односторонньому порядку.

«Це два основоположні моменти, які українська влада має завчити на зубок і цей досвід, я б не хотів, аби він знадобився нам у майбутньому, але переконаний, що українська влада, український парламент мають дійти до того, аби в Конституції країни закласти важелі, які унеможливлять одноосібне відокремлення чи навіть автономізацію окремих регіонів України в разі якщо комусь таке спаде на голову», — підсумував М. Лубківський.