Наливайченко пропонує розширити повноваження НАБУ

Лідер руху «Справедливість», екс-голова СБУ Валентин Наливайченко вважає, що усі важелі боротьби з корупцією необхідно зосередити у Національному антикорупційному бюро України. Про це він заявив в інтерв’ю Realist’у.

«У мене величезне питання: що й досі робить в СБУ підрозділ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю? В мене є й відповідь. Два роки тому ці депутати позбавили СБУ повноважень органу по боротьбі з корупцією. Це означає, що функцій вже давно немає, а підрозділ існує. Це — розпорошення сил, засобів і коштів на користь корупціонерів», — зазначив Наливайченко.

Він переконаний, що необхідно «зосередити в НАБУ всю боротьбу з корупцією у владі».

Екс-голова СБУ назвав три складові, які необхідні для того, щоб НАБУ стало ефективним. По-перше, має бути створений Антикорупційний суд.

По-друге, НАБУ мають бути передані всі бази даних щодо корупції високопосадовців з СБУ, МВС, Генпрокуратури, Держприкордонслужби, Державної фіскальної служби, Держфінмоніторингу та ін.

«По-третє, НАБУ повинно отримати право здійснювати невідомі іншим керівникам правоохоронних органів оперативно-розшукові заходи, включаючи зняття інформації з телекомунікаційних мереж, стеження за корупціонерами, затребування документів. Головне, щоб про таку роботу НАБУ не знав жоден покровитель того чи іншого високопосадовця-корупціонера. І тоді не розвалюватимуться справи в тому ж Антикорупційному суді, відповідальність за створення якого лежить на фракціях «БПП» та «Народного фронту», — переконаний Наливайченко.

Він відзначив, що у держави немає грошей на створення десяти центрів боротьби з корупцією та зняття інформації. На його думку, вже існуючий департамент оперативно-технічних заходів в СБУ має бути виокремлено в єдиний незалежний технічний центр, який має бути підконтрольний парламенту, фінансуватися з держбюджету та виконувати технічні завдання виключно за рішенням судів.

«Це вирішує три питання: економія бюджету, незалежність, а також запобігання витоку інформації. Далі НАБУ отримує дозвіл суду на прослуховування — несіть цей дозвіл до незалежного технічного центру. СБУ чи Нацполіція отримали такий дозвіл — теж до цього центру», — сказав Наливайченко.
На його переконання, в СБУ має залишитися боротьба з тероризмом та контррозвідка, Антитерористичний центр має стати бойовим підрозділом. «Уявну боротьбу з корупцією в СБУ та інших органах припинити, а всі повноваження і справи передати до НАБУ», — вважає лідер руху «Справедливість».