Мешканці Волині запобігли зведенню екологічно небезпечного об’єкту

Мешканці села Зміїнець, що на Волині, викрили компанію, яка, не маючи необхідних дозволів та документів, хотіла будувати сортувальну лінію електронних відходів.

Нещодавно представники інвестора — компанії-забудовника ТОВ «Екорек» — під час зустрічі з людьми на громадських слуханнях презентували їм свої плани щодо майбутнього будівництва. Вони переконували, що у перший рік роботи будуть лише збирати та сортувати батарейки, а вже на другий рік встановлять лінію для їх подрібнення.

У свою чергу, громада зацікавилась: чи є у компанії необхідна документація на будівництво вищезазначеного об’єкту? З’ясувалося, що немає

До слова, тип роботи, на який компанія планує отримати дозвіл, це повноцінна утилізація електротехнічних відходів: люмінесцентні лампи, акумуляторні батареї тощо. До електротехнічних відходів входить понад 200 небезпечних хімічних речовин, деякі з них, наприклад, важкі метали — ртуть, свинець — мають властивість накопичуватися в живих організмах, зокрема в організмі людини. А це, за словами фахівців, може призвести до захворювань мозку, нирок, щитовидної залози, до нервових розладів.

Відповідно до  пункту 14 ст. 7  Закону України, цей вид діяльності вимагає ліцензування, адже  розцінюється як виробництво особливо небезпечних хімічних речовин. А на сайті Міністерства природи України в переліку ліцензіатів, що отримали дозвіл на поводження з небезпечними відходами, відомостей про ТОВ «Екорек» як особи, що отримала ліцезію, немає.

Мешканці села Зміїнець спільно з активом Волинської обласної організації Руху В. Наливайченка “Справедливість” подали звернення до Княгининівської сільської ради, Волинської обласної державної адміністрації, Луцької районної державної адміністрації  та до народного депутата України Ігоря Лапіна з проханням заборонити виготовлення дозвільних та проектних документів на будівництво небезпечного промислового об’єкта з сортування електронних відходів.

Керівник Волинської обласної організації  Руху «Справедливість» Назар Романюк вважає, що подібні компанії, які займаються переробкою електротехнічних відходів в Україні будувати потрібно, проте необхідно чітко дотримуватись усіх норм безпеки. «Безперечно, сортування та переробка батарейок дуже важливий та актуальний для сучасної цивілізації вид діяльності. Але така господарська діяльність повинна проводитись лише з дотриманням санітарно-гігієничних норм відповідно до санітарної класифікації підприємств, профілізації населеного пункту, особливостей місцевих умов та багатьох інших чинників. Оскільки земельна ділянка, на якій планується побудувати промисловий об’єкт ІІ ступеня небезпеки, знаходиться в безпосередній близькості до селищної території, то будівництво буде порушувати всі санітарні та будівельні норми», — зазначив він.

Заступник керівника Волинської обласної організації партії “Громадсько-політичний рух  Валентина Наливайченка “Справедливість” Олег Колеснік, який живе в селі Зміїнець, зауважив: громада не проти того, що з`являються підприємства, які наповнюватимуть бюджет села, дадуть змогу підвищити соціальні стандарти місцевим мешканцям. Але просто неприпустимо, що такі об`єкти зводять просто посеред житлового масиву. Сільський голова, на його думку, може підшукати іншу земельну ділянку, яка відповідатиме усім необхідним екологічним стандартам.