Не можеш провести якісні зміни — надури народ

За таким принципом за 26-тирічною інерцією продовжує жити українська політична «еліта». Яскравий приклад тому — внесені Верховної Радою в першому читанні зміни до Виборчого кодексу.  Голосування за проект Виборчого кодексу у першому читанні — це тільки привід для піару влади, яке не дасть того результату, на який чекають українці.

Рух В. Наливайченка «Справедливість» виступає за ті умови та правила для голосування, коли громадяни можуть обирати по-справжньому. Коли йдеться про регіональні відкриті списки, це дійсно наближає депутата до виборця. Але нинішня пропозиція утворити 27 (не плутати з 27-ма адміністративно-територіальними одиницями згідно з Конституцією!) регіональних виборчих округів на парламентських виборах з абсолютно різною вагою кожного голосу виборця, це дозволяє впевнено стверджувати: пропонуються вибори, які суперечать принципу рівного виборчого права.

Наприклад, у Волинській області (виборчий регіон №5) буде приблизно 1 млн 49 тис виборців, а у Харківській області (виборчий регіон №23) — приблизно 2 млн 700 тис. Тобто виборчі округи утворені з істотним порушенням європейських виборчих стандартів. Отже, у питані територіальної організації виборів треба визначити чіткі критерії формування виборчих округів та виборчих дільниць, які мають бути прямо зазначені в новому Кодексі.

Проект Кодексу містить прогресивну (але далеко не нову) вимогу щодо спецпідготовки та сертифікації організаторів виборів. При цьому не усувається головна вада системи органів адміністрування виборів, що полягає в їх тотальному партійному супроводі. Попри те, що закон передбачає позапартійність діяльності членів ЦВК і аж до членів дільничних комісій, вони делегуються партіями і перебувають під їхнім впливом. У проекті Кодексу передбачено створення інституту сертифікованих фахівців, але вони залишаються на орбітах партій. Бо партії їх, як і раніше, делегують: механізм формування комісій залишається без змін. Такий підхід називається «профанація». Тотальний політичний вплив цим Кодексом тільки консервується! Це має бути змінено, якщо ми говоримо про чесні, та справедливі вибори.

Без зміни виборчої системи нам не вдасться вирватися з кризи влади і почати рухатися вперед до розвитку країни, адже всі реформи в інших сферах залежать від політиків та їхніх рішень. А хто в нашій країні ухвалюватиме політичні рішення, залежатиме від Закону про вибори. Тому широкій громадськості слід консолідуватися і шукати важелі впливу на владу. Єдиний шлях – готувати новий Кодекс, який максимально унеможливить впливи, фальсифікації, злочини у виборчому процесі та по-справжньому враховує світовий досвід проведення та організації виборів.

Хочу також подякувати тим ЗМІ, які готові вислухити та оприлюднити думки всіх учасників виборчого процесу, а не лише тих, на кого тицяє пальцем Банкова. Зокрема, журналісту газети «Дніпро вечірнє» Олександру Разумному.

 
Автор: керівник Секретаріату Руху В. Наливайченка Руслан Колєсніков