У Чернівцях відбулася спільна акція Рухів Наливайченка «Справедливість» і Нових Сил Саакашвілі

article15954.jpg

У Чернівці прибув опальний Михайло Саакашвілі. Він зустрівся зі своїми однопартійцями та громадськістю, щоби роз’яснити свою позицію та розповісти про свої подальші дії.

Мітинг на Центральному майдані міста було заплановано на 18-ту годину. Підтримати Саакашвілі прийшли місцеві активісти, політики, громадськість. Потужною групою у близько триста осіб із прапорами України на мітинг прибула Чернівецька обласна організація Руху «Справедливість» на чолі з її керівником Ігорем Кобелею та керівником Секретаріату партії Наливайченка Русланом Колєсніковим.

Актив Руху «Справедливість» за годину до загального мітингу провів стратегічну відкриту нараду на вулиці Заньковецької, 5. Місця в партійному офісі всім охочим не вистачило, тож зібралися просто на вулиці. Перехожі активно долучалися до зібрання, висловлюючи підтримку її лідеру Валентину Наливайченку та місцевим очільникам, які вже здобули у громади авторитет та довіру.

Люди залюбки спілкувалися з київським гостем та місцевими функціонерами партії, погоджуючись, що в Україні потрібні радикальні зміни. Далі Справедливість стрункими колонами рушила до пам’ятника Тарасові Шевченку, де  мав виступати Саакашвілі.

Заступник лідера Руху «Справедливість» Руслан Колєсніков  у своєму виступі в Чернівцях наголосив на тому, що ця поїздка є демонстрацією згуртованості патріотичних сил: «Зараз майже в кожному місті, кожному селі відкриваються штаби Спільних дій, де ми реально об’єднуємо людей. Ми не говоримо зараз про якісь політичні амбіції – це не важливо. Зараз дуже важливо об’єднатися країні, щоб або змусити цю владу працювати та реально виконувати закони, або змусити її піти геть. І все ж таки завершити нарешті революцію Гідності — революцією Свідомості. Для того, щоб змінити ці політичні покоління, для того, щоб дати українцям будувати нашу країну» (https://www.facebook.com/kolesnikovtv?hc_ref=ARRzy46Vuy5QRMF_KJ0JecBOXWA935u7I4VUe2ulIQqW8Xl1LnpMrsfSQgtCrLcewrY&pnref=story).

І Саакашвілі, і Колєсніков приїхали у Чернівці з метою поінформувати всіх учасників акції у Шегинях, яких зараз затримують правоохоронці. Когось у рамках адмінпроваджень, когось — кримінального. Колєсніков повідомив, що «Справедливість» надаватиме юридичну підтримку усім, хто звернеться. Він закликав присутніх відкинути сумніви та страх перед нинішньою диктатурою влади, яка є гіршою за Януковича, і висловив переконання, що спільна перемога патріотичних опозиційних сил не за горами.

«Я розумію, що зараз вас всіх турбує подія 10-го вересня, і що зараз влада намагається тиснути на всіх людей, українців, які вийшли з протестом. Перш за все, не у персоналіях справа, справа не у Саакашвілі, а в тому, що нам потрібно зараз захищати інститут громадянства, захищати нашу Конституцію», – підкреслив Руслан Колєсніков.

У своєму виступі на Центральній площі біля пам’ятника Т. Г. Шевченку, керівник Чернівецької обласної організації Руху «Справедливість» Ігор Кобеля сказав: «Я в політиці порівняно нова людина. Як і більшість українців, я свого часу сподівався, що ситуація в Україні налагодиться сама собою, еволюційним шляхом, навіть не зважаючи на протидію влади. Що спрацює економічна логіка й інстинкти самозахисту та виживання. Але сьогодні я вже боюся, що цього не дочекаються і мої діти, а у мене двоє маленьких дітей – син і донька. Тому я в політиці. Тому я тут з вами. І з Міхеїлом Саакашвілі, якого позбавили головного цивілізаційного статусу –громадянства, котрий є основоположною умовою існування держави в цілому.

Я не хочу вдаватися у подробиці інкримінованого цьому неординарному політику, але переконаний, що репресії проти нього провоковані його принциповою політичною позицією як громадянина. Тому вважаю, що ми маємо тут усі разом відстояти право Саакашвілі на цивілізоване вирішення створеної йому проблеми. Переконаний, те, що відбувається зараз на кордоні з ЄС на очах у наших друзів, псує імідж України, дискредитує владу, котра, схоже, пішла на відкат назад і прямує до статусу політичних лузерів у Європі. Цього допустити не можна. Ми мусимо поборотися за владу і за державу. За права і свободи усіх громадян. Проти політичних репресій».

У Чернівцях Михайло Саакашвілі уникнув звичного широкого формату монологу, повідомивши присутнім про свої подальші плани, він запропонував сценарій «питання-відповідь» й активно поспілкувався з людьми, закликавши їх гуртуватися довкола патріотичних сил.

І все ж, потім Саакашвілі не втримався і подався у просторий спіч, головним референом якого були слова: «Це наша країна, а не Порошенка і його прибічників. І ми тут самі наведемо порядок!».

Інші виступаючі завірили присутніх політиків у відданості ідеалам Майдану та у підтримці їхньої боротьби проти корумпованої влади.