Вірус «нєпущать» у штабі АТО або Навіщо заганяти «медичний спецназ» у підпілля?

_IVA6100Схоже, що з кожною ротацією керівництва антитерористичною операцією деякі новоприбулі офіцери штабу АТО підхоплюють вірус «нєпущать». Він у деяких випадках змушує їх діяти не тільки всупереч логіці, але й всупереч письмово оформленим наказам свого керівництва — Міністра оборони України та Начальника Генерального штабу Збройних Сил України. Симптом цього «вірусного захворювання» – органічне несприйняття добровольців загалом і Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. М. Пирогова зокрема.

Для ПДМШ існує спеціальна процедура, ухвалена Міністром оборони України, генералом армії Степаном Полтораком 28 липня 2016 р.: «Порядок залучення цивільного медичного персоналу до складу сил і засобів АТО». Підставою для ухвалення цього порядку стала доповідь Начальника Генерального штабу ЗСУ генерала армії Віктора Муженка, який, власне, і запропонував механізм залучення, передбачений чотиристороннім меморандумом про взаємодію в рамках проекту «Перший добровольчий мобільний шпиталь імені Миколи Пирогова» (між ПДМШ, МО, ГШ ЗСУ та МОЗ).

Здавалося б, які питання можуть виникати у штабного офіцера, якщо він має письмові документи за підписами такого високого начальства? Але…3

«Коли в штабі АТО змінюється керівник, а це відбувається щотримісяці, все починається, як з білого аркуша, – поскаржився журналістам президент ПДМШ Геннадій Друзенко у четвер під час прес-конференції в УНІАН, в якій також взяли участь лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко та водій-санітар ПДМШ і рок-музикант Андрій Антоненко (Riffmaster).  – Таке враження, що жодної інституційної пам’яті, жодної послідовності, жодних законів не існує. Зараз нове керівництво зробило великі очі: «Ми вас не знаємо, ви добровольці, чого ви хочете? Ідіть гуляйте».

За словами Антоненка, на практиці це виглядає так: медик добровольчого шпиталю прибуває до Штабу з рапортом про залучення таких-то медиків ПДМШ, а рапорт просто не приймають: «Я там був не один раз, допомагаючи нашому командиру з документами. З одного боку, люди на передовій раді, що ми там є, але знаходяться один-два персонажі, які, наче, лобіюють чиїсь інтереси», — розповів він.

Евакуація ПДМШАнтоненко зазначив, що при цьому йому доводилося чути від штабних полковників такі фрази: «Це хто такі? Добровольці? Женіть їх звідси! Вони тут не потрібні». Такий підхід дивує Андрія, бо «ми все робимо своїми коштами, своїми силами, заганяємо туди власний транспорт, бо його катастрофічно не вистачає, медевак виконує свою роботу безкоштовно!».

На відміну від штабних, бойові офіцери відгукуються про ПДМШ у зовсім іншому ключі. Так, за словами Антоненка, легендарний генерал-майор Ігор Луньов, командувач Силами спеціальних операцій, назвав ПДМШ «медичним спецназом», який не просто виконує рятувальну роботу з перевезення, як таксисти, а саме витягає людей із зони бойових дій. «Якби не ПДМШ у часи боїв за Донецький аеропорт, нам було б дуже складно», – процитував Андрій командувача ССО, яким Riffmaster присвятив одну із своїх нещодавніх пісень.

За даними віце-президента ПДМШ із взаємодії зі Збройними Силами України та іншими збройними формуваннями Олександра Гагаєва, лише за травень і червень цього року тільки в одному з батальйонів бригади медики ПДМШ надали медичну допомогу майже 50 військовослужбовцям у званні від рядового до підполковника.

«Зробіть як слід, зробіть самі! – закликав військове керівництво президент ПДМШ Геннадій Друзенко на прес-конференції. – Ми підемо по своїх роботах і повернемося до своєї улюбленої діяльності. Андрій пише чудові пісні. Я – юрист за освітою. Медиків не вистачає і в цивільних лікарнях. Зробіть! Не можете – не заважайте і увімкніть зелене світло. Ми ж не просимо машини, медикаменти, паливо. Ми все забезпечуємо самі. Дайте легальний статус! Ми вимагаємо поновити вже затверджену процедуру залучення медиків-добровольців ПДМШ до проведення антитерористичної операції».MYL_3966-1-1-750x500

З такою ж вимогою виступив і лідер Руху «Справедливість» – стратегічного партнера ПДМШ — Валентин Наливайченко. «Зараз, у цю хвилину, в цю спеку поруч з траншеями на передовій – 30 медиків ПДМШ. Три швидких, які постійно працюють. І працюють, повірте мені: є і бензин, і ліки, які надали волонтери», – зауважив він.

«Пироговці» не сидять, склавши руки й чекаючи зі «штабного моря» погоди. Поки «медичний спецназ» робить свою роботу на фронті фактично підпільно, керівники шпиталю в тилу намагаються вилікувати штабістів від «нєпущального» вірусу, залучивши до проведення цієї терапії громадськість, ЗМІ, парламентарів. За кілька днів до прес-конференції народний депутат Сергій Мельничук після зустрічі з Друзенком направив звернення до Міністра оборони Степана Полторака та Начальника ГШ ЗСУ Віктора Муженка. У зверненнях законодавець вимагає забезпечити щомісячне офіційне залучення персоналу ПДМШ до участі в антитерористичній операції, а також з’ясувати причини недотримання чинним керівництвом Оперативного штабу з управління АТО порядку такого залучення.

Після депутатських звернень та прес-конференції штаб АТО вийшов на зв’язок і пообіцяв відновити офіційне залучення медиків-добровольців ПДМШ до проведення АТО. «Чекаємо на видачу офіційних наказів по червневій ротації», – сказав Друзенко.

Утім, враховуючи, що згадана в статті проблема повторюється кожні три місяці, будемо вважати публікацію профілактикою описаного тут «вірусного захворювання».

Автор: Олександр Железняк