Лідер Руху «Справедливість», екс-голова СБУ після масової хакерської атаки закликає створити в Україні єдиний центр з кіберзахисту (відео)

_IVA6158Лідер Руху «Справедливість», екс-голова СБУ Валентин Наливайченко після масової хакерської атаки вірусом Petya закликає створити в Україні єдиний координуючий центр з кіберзахисту.

Про це Наливайченко заявив на прес-конференції в УНІАН.

«Хакерська, здирницька атака була здійснена і на Україну, і на інші держави. Наслідки цієї атаки продовжують відчувати фондовий ринок України та інші державні установи», — зазначив він.

«Для національної безпеки України важливо було ще в березні 2016 року не тільки написати стратегію, а зробити ключовий крок – ліцензійне програмне забезпечення має бути встановлено в усіх державних установах, міністерствах, відомствах, в кабінеті прем’єр-міністра, президента та всіх кабінетах силових органів. Чи це зроблено? Всі ми знаємо, що ні», — додав Наливайченко.

«В Україні має з’явитися не на папірці піарного характеру, а єдиний координуючий центр з кіберзахисту. Приклад – це Естонія, Фінляндія, інші країни члени ЄС. Тому я чекав у вівторок зранку конкретних порад і дій від влади порад – що робити? І як зробити так, щоб більше не повторилося? Тільки о 19.00 перша порада була – виключити комп’ютери. Але це питання нацбезпеки», — зауважив екс-голова СБУ.

Крім того, Наливайченко підкреслив необхідність залучення до структур МВС та СБУ українських розробників, виробників програмного забезпечення для термінових контрзаходів, програм захисту, щоб заблокувати усі ресурси, куди здирники вказували перевести гроші від державних установ, які зазнавали хакерських атак.

Як повідомляв УНІАН, 27 червня найбільшої хакерської атаки, що поширює вірус Petya.A, який блокує роботу комп’ютерних систем, зазнали українські банки, енергетичні компанії, державні інтернет-ресурси і локальні мережі, українські медіа і ряд інших великих підприємств.

Крім того вірус-вимагач атакував десятки великих компаній в Росії, Білорусі та деяких країнах Європи.