Рух «Справедливість» на Полтавщині розпочинає масштабну акцію «Не плати!!!» (відео)

3 (1)Масштабна акція «Не плати!!!», що стартує на теренах Полтавщини, спрямована на роз’яснення громадянам їх законних прав з отримання послуг у медичних закладах.Активісти запевняють: гроші, які пацієнти буцім-то добровільно сплачують, напряму не впливають на якість їхнього лікування.

Про мету та зміст акції розповів громадський діяч, активіст Руху «Справедливість» Ігор Головатий, який вже не перший рік успішно бореться з корупцією в сфері охорони здоров’я. Спершу він пояснив за допомогою інфографіки, як працює система поборів у лікарняних закладах Полтави. Усі зіштовхувалися із такою ситуацією, коли в лікарнях за медичне обслуговування вас просили кошти. Одним із найрозповсюдженіших – це є благодійний фонд, благодійні внески, говорить він. Але на сьогоднішній день державою передбачено безкоштовне медичне обслуговування.

«Менеджер фонду передає ці кошти на фонд. І йде розподілення цих коштів. Лікарні всього-навсього отримують 3-4% від необхідних 80%. Що отримує фонд? Отримують бонуси власники фонду, заробітна плата співробітникам фонду, бонус головному лікарю та завідуючому відділення», — поянює пан Ігор.

2 (1) 4 5

Аби знищити цю корупційну схему, представники громадсько-політичного руху мають пропозицію до медустанов: «Ми пропонуємо, навіть можна так сказати, вимагаємо від нинішніх наших відповідальних осіб у сфері охорони здоров’я, щоб у лікарняних закладах були встановлені так звані «термінали». З цього терміналу пацієнт сплачує, і відбувається надходження коштів на банківський рахунок», — зауважує Ігор Головатий.

Роботу, переконані активісти, варто проводити і з самими пацієнтами. Відтак, вони мають намір провести у всіх лікувальних закладах Полтави інформаційну акцію «Не плати!!!».

Під час прес-конференції, на якій обговорили всі деталі акції, керівник обласної організації Руху В. Наливайченка «Справедливості» Євгеній Мартосенко наголосив, що з перших днів роботи команда Налевайченка серед пріоритетних завдань виділила боротьбу з корупцією та її проявави на всіх щаблях  влади, у всіх сферах життя суспільства, тим паче, в таких надважливих, як національна безпека, економіка, медицина, освіта.

«У рамках акції будемо роздавати такі листівки, де буде пояснено, як не платити кошти і отримувати медичне обслуговування, тому що вони і так сплатили все це у своїх податках.Також на цих листівках можна буде знайти телефони «гарячої лінії», куди полтавці зможуть звернутися в разі порушення конституційних прав у сфері охорони здоров’я», — зазначив Євгеній Мартосенко.