За підтримки Руху «Справедливість» до Попасної вирушила третя мобільна бригада дитячих лікарів ПДМШ (відео)

Зі столиці на Луганщину для проведення останньої черги профогляду дітей у Попасній за підтримки Руху Наливайченка «Справедливість» вирушили вісім лікарів Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова.

За словами ініціатора цих спеціальних місій ПДМШ, хірурга Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» Сергія Петрика, залишилося оглянути приблизно третину юних попаснян. Це близько 140 учнів спеціалізованої школи-інтернату для дітей з особливими потребами, яка розташована в одному з сіл поруч з містом, а також вихованців одного дитячого садка. «Таким чином, плануємо питання профілактичних оглядів в Попасній закрити», – зауважив він.

Перший «педіатричний десант» ПДМШ у Попасній в лютому провів профогляд майже 300 попаснянських дітей, а під час другої місії в березні було оглянуто ще близько 450.

Третій склад мобільної бригади — головний лікар ПДМШ Дмитро Вернигор, стоматолог Андрій Кукуляк, дитячий хірург Олексій Голубенко, лор-лікар Ярослава Августинович, а також три дерматологи – Олександр Літус, Анна Стовбир та Ірина Літус. Вся логістика пересування для організації медоглядів та забезпечення необхідними коштами лягли на плечі обласного активу Руху Наливайченка «Справедливість».

Сьогодні в районах проведення АТО, підконтрольних Україні, критично бракує медичних кадрів та допоміжного персоналу, як безпосередньо в місцях тимчасової дислокації військових частин, так і в прифронтових цивільних лікарнях. На думку Дмитра Вернигора, особливо гострою є проблема дитячого здоров’я, бо діти в прифронтових населених пунктах хворіють частіше. І не лише через брак профілактики й неповноцінне харчування, а й через пов’язані з війною стреси.

Сергій Петрик розповів, що інформація про «педіатричні десанти» поширилася регіоном, зокрема завдяки ЗМІ, і інші міста, де працюють медики ПДМШ, також висловлюють бажання проведення у них профоглядів дітей. «Тому, мабуть, будемо цю ініціативу продовжувати. Але будемо їздити тільки туди, де немає вузьких спеціалістів», – каже пан Сергій.

Вернигор також зауважив, що надання допомоги дітям буде поширено і на дітей-переселенців.

Теги: АТО, ПДМШ