Як волинські чиновники привласнюють бюджетні кошти

Нещодавно мешканці Волинської області на власні очі побачили, як працюють корупційні схеми у Луцькій районній раді та «прилеглих» їй приватних підприємств. У грудні 2016 року райрада, ігноруючи систему «Prozzoro», через власне КП «Луцьке» перерахувала 7,4 мільйонів гривень бюджетних коштів за різного роду роботи на рахунки приватних підприємств, із якими перебувають у змові.

Керівник комунального підприємства «Луцьке» Олександр Ткачик, зловживаючи власними повноваженнями, підписував акти виконаня будівельних робіт, які повинні були виконати ПП «Екоресурси Волині» та ПП «Тепло Волинь», отримавши оплату у більше ріж 400 тисяч гривень. Кошти на рахунки перераховували, акти підписували, а будівельні роботи так і не проводили. Так де ж осідають гроші? У чиїх кишеннях?

Цей випадок не єдиний і це зовсім не помилка, адже отримавши 400 тисяч гривень підприємства не зупинилися у відмиванні коштів із районного бюджету. Керівник КП «Луцьке» знову склав та видав неправдиві офіційні документи для вище зазначених фірм. На підставі чого на їхні рахунки знову були перераховані кошти вже у розмірі майже 888 тисяч гривень.

Ще одним корупційним випадком слугувала ситуація реконструкції котельні школи в селі Садів, Луцького району. Олександр Ткачик надав неправдиві відомості щодо обсягу, вартості та виконання робіт реконструкції, яка по факту так і не відбувалася.

Представників Луцької РДА вже не вперше «ловлять» на подібних махінаціях. У 2015 році службові райради, КП «Луцьке» та ТОВ «Айвер», шляхом внесення недостовірної інформації до актів виконаних робіт із капітального ремонту Боратинської загальноосвітньої школи, привласнили бюджетні кошти у сумі близько 114 тисяч гривень. Подібні дії кваліфікуються за статею 191 частини 2 ККУ та караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

За фактом зловживання службовим становищем КП «Луцьке» розпочали кримінальне провадження, проте з власних джерел активістам Волинської обласної організації Руху Наливайченка «Луцьке» стало відомо, що розслідування неофіційно призупиняється. Представники Руху та загальнонаціонального проекту «Армії гідності» взяли під власний контроль ситуацію та звернулися з офіційним зверненням до начальника ГУНП у Волинській області Петра Шпиги та голови Луцької районної ради Валентина Приходька, щоб забезпечити сприяння розслідуванню та не втручання зацікавлених осіб до нього. Вони висловили невдоволення неконтрольованою ситуацією, яка склалася у райраді, прийшовши під її стіни з акцією протесту.

«Подібне привласнення бюджетних коштів — це плювок в обличчя волинян. Виділяються кошти на школи, ремонтні роботи, які по факту просто «осідають» у кишенях чиновників. Уже не вперше представників цього комунального підприємства та приватних підприємств ловлять на аферах, так чому нікого не покарають? Скільки ще нас дуритимуть та забиратимуть можливість на якісні котли у школах, відремонтовані дороги?

Ми контролюватимемо хід розслідування до переможного кінця, яким стане справедливе покарання для усіх причетних до цієї корупційної схеми!» — зазначив керівник Волинської обласної організації партії «Громадсько-політичний рух В. Наливайченка «Справедливість» Назар Романюк.