Черкащани шукають нові опозиційні сили. Ними можуть стати Національний корпус та Рух Наливайченка «Справедливість»

Як показують останні соціологічні дослідження, рейтинги більшості провідних політичних сил, зокрема і опозиційних, практично завмерли на показниках, які здобули партії на парламентських виборах 2014 року та місцевих 2015-го. Це, до речі, одна з головних причин, чому опозиційні партії у Верховній Раді досить мляво реагують на заклики окремих політиків добиватися негайних перевиборів парламенту. І це попри те, що провладні БПП та «Народний фронт» втратили народну підтримку ще більше, ніж опозиційні. Зокрема, рейтинг «народнофронтівців» Яценюка фактично обвалився до рівня статистичної похибки…

черкассы акция 1000 подписей

Отож, українське суспільство після трьох років від Революції Гідності, після розчарувань і зневіри у її наслідках, знову перебуває в очікуванні нових політичних сил і потужних лідерів. І це показують не лише загальнонаціональні соціологічні зрізи, але й ситуація на місцях, зокрема на Черкащині. 

Останньою практичною перевіркою рівня довіри громадян до політичних сил стали вибори до Тальнівської міської ради (точніше – об’єднаної територіальної громади), які відбулися наприкінці минулого року. Там у виборчих перегонах взяли участь 14 місцевих партійних організацій. Це, до речі, ще раз підтвердило, що хоча в Україні зареєстровано уже більше трьохсот партій, реальних «живих» політичних осередків на місцях всього зо два десятки. Результати виборчої кампанії ще раз переконують, що нині у головах виборців утворилася своєрідна «каша», адже у міську раду пройшли представники 9 (!) партій із 14, які виставляли своїх кандидатів. При чому 5 місцевих партосередків отримали майже однаковий фінальний результат у межах 6-9 відсотків. Це і Радикальна партія, і «Батьківщина», і «Свобода», і УКРОП, які мають своє представництво в парламенті, і які позиціонують себе, як опозиційні до нинішньої влади політичні сили. 

Із нових опозиційних сил, які отримали найкращий результат на виборах у Тальному, можна назвати лише Рух Валентина Наливайченка «Справедливість», який здобув більше 16 відсотків підтримки виборців. До речі, ця молода політична команда увійшла і у «п’ятірку» найбільш рейтингових за результатами опитування черкащан на інтернет-порталі «Дзвін», яке пройшло у січні цього року. Хоча в інтернетівському праймерізі Рух Наливайченка набрав трохи більше 7%, проте варто зауважити, що системну роботу активісти «Справедливості» розпочали лише півроку тому. І, по факту, встановили своєрідний рекорд, добившись за цей час не лише простої впізнаваності політичного бренду, але й сформували чимале коло політичних прихильників. Якщо врахувати, що Валентин Наливайченко на центральних телеканалах виступає ненав’язливо і не надто часто, то напрошується висновок, що мова йде про активність партійців на місцях: саме те, що і дає можливість політичним силам здобувати реальні перемоги на виборах. І як результат, ще раз можна навести приклад Тального, де «Справедливість» отримала достойне друге місце і здобула 4 депутатські мандати.

Котляр і шеф

Також сьогодні черкащани побачили потужний опозиційний потенціал і у молодої політичної партії Національний корпус («Азов»), яка останні два роки організовано виступає на боці черкаської громади, проводить велелюдні публічні акції, активно пропагуючи себе і свою роботу. Принаймні, не помітити активну діяльність «азовців» в області, а особливо у Черкасах, не можуть навіть далекі від політики обивателі. Тому й не дивно, що аж чверть черкащан, які взяли участь в опитувані на сайті «Дзвін», на сьогодні готові віддати свої голоси за Нацкорпус. 

Отже, можна констатувати, що нині саме «Справедливість» разом із Національним корпусом упевнено завойовують на політичній арені області серйозні позиції на перспективу, бо об’єднують нові обличчя і демонструють якісно новий рівень взаємозв’язку з людьми. Черкащани скучили за небайдужими партійцями, які готові вирішувати їхні «маленькі» проблеми, а не повторювати загальні гасла столичних лідерів, часто абсолютно відірвані від буденної реальності. Національний корпус і «Справедливість», судячи із їх дій, готові заповнити цей вакуум. 

Варто лише зауважити, що як більш поміркована та менш радикальна сила, — Рух Наливайченка може мати довше політичне життя, адже різко опозиційними партіями на Черкащині швидко захоплюються, але і швидко втрачають до них інтерес, якщо не побачать  системної, послідовної, так би мовити, буденної роботи, і головне – яскравої команди активістів. Згадайте рейтинги «Правого сектору» одразу після Революції Гідності: тоді третина черкащан також готова була підтримати цю силу на виборах і обрати її лідера Дмитра Яроша президентом України. Утім, вже за півроку величезна електоральна прихильність до праворадикалів розвіялась, як дим. Причини ми вже назвали: відсутність команди на місцях, орієнтація на яскраві епатажні заяви та акції, а не на повсякденну роботу з людьми, так би мовити «ходіння в народ».

Це підтверджує і приклад ще одного руху – «Руху нових сил» Саакашвілі. На початку його створення, коли колишній Президент Грузії проводив в областях масові антикорупційні форуми, не сходив із екранів центральних телеканалів, тоді його політсила майже щодня набирала тисячі нових прихильників. Однак після суттєвого зменшення кількості телевиступів пана Михаїла, рейтинг цієї політсили на Черкащині знизився. Фактично Рух Саакашвілі сьогодні перетворюється на «фейсбучну» групу прихильників новоявленого опозиціонера… 

Що ж до рейтингів «старих» опозиційних сил, то на Черкащині, яка завжди відзначалася прихильністю до «ворогів» будь-якої існуючої влади, то вони більш-менш стабільні. Після фіаско на президентських виборах, лише Юлія Тимошенко зуміла вистояти і знову наростити кількість прихильників «Батьківщини». У інших опозиційних політсил рейтинги останнім часом не відзначалися стрімким зростанням, як і значним падінням. До речі, якщо згідно із соціологією за усі провладні партії готові проголосувати нині до 20 відсотків виборців, то «шмат» електорального опозиційного пирога у 80 % — це доволі величезна спокуса для опонентів нинішньої влади…

Автор: Іван Коваленко

Теги: Черкаси