На Волині скаржаться на підкуп виборців

До Волинської обласної організації ГО «Антикорупційний рух Валентина Наливайченка» звернулися мешканці села Дубове (Ковельський район) з інформацією про масовий підкуп виборців, що порушує ст.60 Закону України «Про місцеві вибори».

Люди хвилюються: це може вплинути на результати виборів голови та депутатів Дубівської об’єднаної територіальної громади (ОТГ). Вони розповідають, що ще до призначення місцевих виборів у двох продуктових магазинах їхнього села продавці вже складали списки тех, хто проголосує за кандидатів у депутати та кандидата на посаду голови ОТГ від однієї з політичних сил. За голос, зі слів місцевих, людям обіцяють по 300 гривень.

Такі дії, а саме — пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди за вчинення або не вчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права чи права на участь у референдумі — є кримінально-карним злочином, за вчинення якого передбачена кримінальна відповідальність  (ст. 160 Кримінального кодексу України). Тож усі звернення мешканців села уже переданні до правоохоронних органів, за якими і буде проведено перевірку.

«Скільки років ми уже чекаємо змін на краще? Люди повинні зрозуміти, що творимо ці зміни ми самі тут і зараз! Зараз є реальний шанс придушити корупційні діяння на Волині й не тільки, і ми будемо цей шанс використовувати! Ми вже проводимо роз’яснювальну роботу з мешканцями сіл Дубівської ОТГ, закликаємо їх не ставати співучасниками злочину»,- зауважив керівник Волинської обласної організації ГО «Антикорупційний рух В. Наливайченка» Назар Романюк.

Це вже не перші вибори, коли є купа інформації про підкуп, додає заступник керівника громадської організації Сергій Синько. «Проте зараз це — не просто чутки. Є реальні люди, яким це набридло, вони офіційно звернулися до нас і ми не маємо права не вирішити їхню проблему. Потрібно не допустити, щоб цей підкуп вплинув на волевиявлення Дубівської громади», — наголосив він.

XnvQSK8jcb8ц D4AFDAsa_Kcц