Мистецький проект “Ікони на ящиках з-під набоїв” зібрав рекордні мільйон гривень для українських військових

Мистецький проект “Ікони на ящиках з-під набоїв” художника Олександра Клименка у співпраці з Першим добровольчим мобільним шпиталем (ПДМШ) ім. Пирогова за півтора року зумів зібрати рекордні мільйон гривень на допомогу українським військовим. Онлайнове видання «Апостроф» опублікувало розлоге інтерв’ю з Олександром Клименком (http://apostrophe.ua/ua/article/society/culture/2016-10-24/hudojnik-aleksandr-klimenko-ukraintsu-legche-zakryit-telom-ambrazuru-chem-perestat-krast-/7820), в якому художник розповів про проект, поділився своїми думками щодо ситуації в Україні та світі у зв’язку з російською агресією.

Проект ініційовали Олександр разом із художницями Софією Атлантовою і Наталкою Волобуєвою. У співпраці з ПДМШ його реалізували під назвою «Придбай ікону – врятуй життя» (http://medbat.org.ua/?page_id=2357).

Олександр Клименко співпрацю саме з ПДМШ та його співзасновником і керівником Геннадієм Друзенком художник пояснює тим, що побачив системність в роботі шпиталю та ощадливе використання отриманої фінансової допомоги. «Я навів довідки, як серед їхнього персоналу на фронті, так і серед бійців, яким надавали послуги. Хотілося все перевірити, адже ви знаєте: є волонтери і є «волонтери», – поділився він з «Апострофом».

Головна ідея проекту – перетворення смерті, символом якої є ящик з-під озброєнь, на життя, яке в українській культурі традиційно символізує ікона. Всі ікони написані на ящиках з-під набоїв, привезених із зони бойових дій. Виставки цих шедеврів мистецтва відбулися в багатьох країнах, містах, установах, у тому числі — у Верховній Раді України, Литовському Сеймі, Європейському парламенті.

«Після відвідин Європарламенту у деяких тамтешніх депутатів залишилися наші твори. І коли наступного року туди приїжджали українські політики, то казали, що «під іконою легше домовитись» щодо якихось питань, які стосуються України», – розповів Олександр.

На думку художника, багато співгромадян переживають війну на Донбасі віртуально. «Іноді складається враження, що війна турбує тільки тих, у кого брат чи родич зараз на фронті, а решта сидить в Інтернеті, з кимось воює, тиснучи кнопки, щось обговорює… Для мене було дуже важливо витягнути людей із цього віртуального сприйняття війни, тому на виставках я казав людям: беріть ці фрагменти ящиків, тримайте в руках, вони приїхали з фронту, деякі ящики взагалі — з Пісків, ДАПу, Дебальцевого», — поділився своїми переживаннями митець.

Нагадаємо, ПДМШ ім. Миколи Пирогова є стратегічним партнером Громадсько-політичного руху «Справедливість», і лідер Руху теж підтримав мистецький проект “Ікони на ящиках з-під набоїв”.