Українська сторона повинна мати чіткий план і стратегію щодо повернення тимчасово окупованих територій, — Лубківський

В українського керівництва немає чіткого плану і стратегії, що робити з окупованими територіями, наголосив під час ефіру на телеканалі ZIK координатор руху «Справедливість», дипломат Маркіян Лубківський.

Він підкреслив, що суспільству має бути дана чітка відповідь, яким чином буде повернуто Донбас і в який спосіб: політичний, економічний, військовий чи гуманітарний. Чи це станеться з поєднанням усіх цих факторів.

«Ми повинні процес урегулювання конфлікту на Донбасі зробити динамічнішим і Україна має стати суб’єктом цього процесу, активним учасником, так як свого часу була Хорватія. Яка знаходила навіть в складніших умовах, оскільки не мала своєї державності, не мала такої підтримки, як сьогодні Україна. До того ж там діяло ембарго на ввезення зброї», — підкреслив Посол Лубківський.

Дипломат вважає, якщо Україна продемонструє політичну волю до відновлення економічного потенціалу і до подолання корупції, то люди з окупованих територій потягнуться до України. Треба ремонтувати дороги і лікарні, аби люди відчули турботу держави.

«Ми часто їздимо туди, допомагаємо нашим воїнам із моїм соратником, другом та політичним партнером Валентином Наливайченком. Так де перемонтовані дороги, де відновлені лікарні? Щоб люди побачили різницю. Ми сьогодні реалізовуємо проекти, в тому числі і з Геннадієм Друзенком, який очолює ПДМШ ім. Пирогова, надаючи допомогу людям. Люди якщо бачать, що їм тут краще, тут їм безпечніше, спокійніше, то вони справді тягнуться», — упевнений координатор руху «Справедливість»

Втаємниченість переговорів шкідлива, — посол Лубківський

Втаємниченість переговорів, грає злий жарт із керівниками держави, вважає посол Маркіян Лубківський. Про це він заявив в ефірі на телеканалі ZIK: «Насправді переговорний процес проходить доволі закрито і кулуарно. Ми по суті не розуміємо, що таке Мінські домовленості, що Нормандські. Ці зустрічі покриті такою втаємниченістю, яка на жаль викликає багато запитань у досвідчених дипломатів», — наголосив Посол.

Лубківський вважає, що має бути негайно створена дипломатична група високого рівня з числа найдосвідченіших українських дипломатів, яка не від саміту до саміту, а на постійній основі має займатися процесом врегулювання: продукувати ефективні ідеї і пропозиції.

Він нагадав, що між Нормадськими самітами минув рік, дуже трагічний рік для України: «між цим роком по суті сотні і тисячі смертей. Якщо для дипломатів, це перетворюється на формат написання книжок, то для нас це величезна трагедія. Щодня гинуть наші військові, щодня гинуть люди. І дуже небезпечно, що все це перетворюється на статистику», — підкреслив Лубківський.

Дипломат вважає, що сам по собі Норманський формат не розв’яже конфлікт на Сході: Україна має застосувати широкий арсенал договірно-правових, політичних і гуманітарних механізмів, де ключове місце має зайняти, зокрема, втілення Будапештського меморандуму.

«Будапештський меморандум, це по суті основа, якщо і не української незалежності, то точно української безпеки. Це юридичний документ! Україна заплатила дуже серйозну ціну за «Будапештський меморандум», позбувшись ядерного статусу. Для мене це угода, що скріплена найвищими підписами. Тому ми однозначно, маємо використовувати і цей формат і чинник. Має бути комплексність, яка дуже важлива у питанні тривалого, я на цьому наголошую, вирішення ситуації на Донбасі», — підкреслив Лубківський.

Коментуючи зустріч «четвірки» у Нормандському форматі у Берліні, дипломат роз‘яснив чому українська делегація перебувала під таким серйозним тиском на цих переговорах.

«Мабуть щось було обіцяно, що ще не стало реальністю. Західні партнери на переговорах ловлять кожне слово, яке ти кажеш, потім ті слова стають елементом домовленостей, виконання яких вони починають вимагати. Ми виходимо в світ не ухваливши спільну і єдину позицію всередині держави. Очевидно треба домовитися всередині країни, радитися в суспільстві, потім в Парламенті, досягнути перших серйозних домовленостей. А потім їх представити нашим партнерам, як позицію України», — наголосив М. Лубківський.

За його словами процес врегулювання на Донбасі — це довгий і непростий шлях, на якому немає скороспілих і політиканських рішень