19-а ротація ПДМШ: лікарі-волонтери привезли в зону АТО медикаменти, увагу й турботу

З 1 жовтня на сході України розпочалася 19-а ротація Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова. 23 медики-волонтери різної спеціалізації, які приїхали з десяти регіонів країни, працюватимуть у лікарнях Новоайдару, Станиці Луганської, Щастя, Попасної на Луганщині та Волновахи Донецької області. Окрім цього лікарі також працюватимуть у чотирьох сільських фельдшерсько-акушерських пунктах цих областей. Керівник ротації – головний лікар ПДМШ Дмитро Вернигор.

Лікувальні заклади на сході України відчувають серйозну нестачу кадрів. За словами головного лікаря Новоайдарського Центру первинної медико-санітарної допомоги Ольги Корж вони обслуговують 26 лікувальних закладів, а це — 29 тисяч населення: “Ми укомплектовані лікарями менше, ніж на 50%. Тому коли прибула команда ПДМШ, це була для нас вагома підтрімка. Вони привезли з собою медикаменти, привезли з собою увагу й турботу, яку кожний пацієнт бажав би мати у населеному пункті, де не було медичного персоналу».

Також лікарі ПДМШ закрили вакансії  у Новоайдарському районному територіальному медичному об’єднанні, в якому працює 27 лікарів при наявних 45 ставках. РТМО співпрацює з ПДМШ вже понад рік. «Починаючи з 2014 року, коли в нашу лікарню стали поступати поранені – і військові, і цивільні, ми відчули практично вдвоє більше навантаження на лікарню. Ми зрозуміли, що маємо гострий дефіцит кадрів», – каже головній лікар закладу Ніна Торба.

DSCN2923

Лікарі Донбасу кажуть: завдяки підтримці з боку ПДМШ – хірургам, судинним хірургам, травматологам, рентгенологам, сімейним лікарям, інфекціоністам, гінекологам, анестезіологам, які надавали цілодобову допомогу пліч-о-пліч з місцевими медикаміи– це навантаження практично усунуто.

Керівник і співзасновник ПДМШ Геннадій Друзенко наголосив: із грудня 2014-го, коли шпиталь розпочав свою місію на сході України, більше 8-ми тисяч людей у зоні АТО отримали вчасну та кваліфіковану медичну допомогу від лікарів ПДМШ – як військових, так і цивільних. Він також зазначів, що в 19-ту ротацію медики добровольчого шпиталю не змогли залишитися безпосередньо у військових частинах через саботаж у Штабі АТО, де відмовляються офіційно залучати медиків-добровольців до сил та засобів АТО.

Штаб 1

«Але, як компенсацію перебування в бліндажах і шанцях, ми відкрили позицію в Станиці Луганській, яка фактично розташована “на нулі», і де досі видно руйнування, завдані російсько-терористичними окупантами Донбасу. Дуже сподіваюся, що ПДМШ зробить у Станіці Луганській те, що нам вдалося свого часу зробити в Попасній – відродить повноцінну медицину. А коли відроджено повноцінну медицину, відродиться й повноцінне життя в цьому східному куточку єдиної України”, – сказав Геннадій Друзенко.

Нагадаємо: ПДМШ ім. Миколи Пирогова — наймасштабніший недержавний проект із залучення цивільних медиків до надання медичної допомоги в зоні проведення АТО. Из серпня 2016 року усі ротациї ПДМШ здійснюються за підтримки стратегічного партнера – Руху В. Наливайченка «Справедливість».