«У Південно-Східній Європі стурбовані участю Російської Федерації у військових навчаннях, що пройдуть у Сербії у вересні-жовтні» — М. Лубківський

Накопичення військового контингенту і техніки безпосередньо у 30 кілометровій зоні кордонів НАТО викликає занепокоєння у Південно-Східній Європі. Про це заявив координатор Руху В. Наливайченка «Справедливість», Надзвичайний і Повноважний Посол України Маркіян Лубківський: «В той час, коли Росія нагнітає ситуацію навколо Криму, з Південно-Східної Європи дедалі частіше лунають тривожні сигнали: тут не на жарт стурбовані військовими навчаннями під назвою «Слов’янське братерство» і «Барс-2016», що відбудуться у Сербії у вересні-жовтні цього року».

image

Згадані навчання були предметом обговорення під час нещодавнього саміту НАТО у Варшаві — стурбованість з цього приводу виказувала, зокрема, президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович. «Особливе занепокоєння в регіоні викликає той факт, що навчання «Слов’янське братерство» пройдуть на полігоні Нікінці, що лише в 30 км. від сербсько-хорватського державного кордону, а також те, що участь у навчаннях, окрім представників Спеціальної бригади Збройних Сил Сербії, візьмуть також військовослужбовці ВДВ РФ і сили спеціальних операцій ЗС Білорусі», — вважає екс-посол України у Хорватії.

За його словами, це вже треті спільні російсько-сербські військові навчання, що стануть продовженням співпраці між ВДВ РФ і Спеціальної бригади Армії Сербії: перші, під назвою «Срем-2014» теж проходили у Сербії, а другі — минулого року під Новоросійськом.

«Тривожно, що чи не вперше хорватські оглядачі і військові аналітики обговорюють, які види озброєнь можуть бути протиставлені дедалі тіснішій військовій співпраці між Росією і Сербією, згадуючи гелікоптери Kiowa, нещодавно придбані в Німеччині танки, бронетранспортери Patria, які стоять на озброєнні хорватської армії, а також дві гвардійські бригади»,- стверджує Лубківський.

Також він повідомляє про інші навчання під назвою «Барс-2016», що теж пройдуть на території і в повітряному просторі Республіки Сербія у жовтні, в м. Ніш і на військовому аеродромі Батайніца в Бєлграді. Точний час навчань не повідомляється і залежатиме від погодніх умов. Навчання проводитимуться на літаках сил військової авіації и ППО Сербії. Російські і сербські пілоти полетять у змішаних екіпажах. У ході навчань використовуватимуться переважно літаки МіГ-29 і нові гелікоптери Мі-17, які Збройні Сили Сербії нещодавно придбали у РФ. З цією метою до Сербії прибуде понад два десятки російських пілотів, які спільно з сербськими колегами будуть вправлятися у захисті і контролі повітряного простору та виконувати військові завдання.

Цікаво, що на кінець вересня запланований візит до Бєлграда прем’єр-міністра Росії Дмитра Мєдвєдєва, під час якого очікується підписання угоди про спеціальний статус російських сил, дислокованих у м.Ніш, що на півдні Сербії.