Наливайченко: Урядовий законопроєкт про працю порушує не лише міжнародні норми, а й права людини

У середу, 26 лютого, у Комітеті ВРУ з питань інтеграції України з Європейським Союзом відбулася зустріч членів фракції «Батьківщина» Валентина Наливайченка та Михайла Волинця зі спеціальною місією Міжнародної конфедерації праці, Європейської конфедерації праці та Пан’європейської регіональної Ради МКП (МКП/ЄКП/ПЕРР) на чолі з Генеральним секретарем ЄКП Лукою Вісентіні.

Місія Європейської конфедерації профспілок перебуває в Україні для оцінки змін, що відбулися останнім часом у соціально-трудовій сфері та ознайомлення з ходом реалізації соціальної складової Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Під час зустрічі сторони детально зупинилися на окремих положеннях законопроєкту «Про працю», яким влада планує замінити чинний Кодекс законів про працю.

Як наголосив секретар Комітету ВРУ з питань інтеграції України з Європейським Союзом, народний депутат Валентин Наливайченко,  законопроєкт №2708 написаний з урахуванням інтересів роботодавців і  ставить найманих працівників  у вкрай складні умови: їх можуть змусити працювати понаднормово, без належної оплати праці і навіть звільнити без попередження.

«Владний законопроєкт порушує не лише чимало міжнародних норм, а й права людини. А відтак не виключено, що його ухвалення призведе до введення торгово-економічних санкцій до України чи окремих представників влади», – пояснив Наливайченко.

Він також звернув увагу на висновок Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом: «Проєкт Закону в запропонованій редакції послаблює рівень охорони праці, звужує обсяг трудових прав та соціальних гарантій працівників у порівнянні з чинним національним законодавством, що суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію, та не відповідає праву ЄС».

88052496_2375236006030438_7037026923465146368_n

Зі свого боку, голова Конфедерації вільних профспілок Михайло Волинець переконаний: «Якщо урядовці так прагнуть рабського трудового законодавства – хай готуються до санкцій! Світові профспілкові організації не виключають застосування до України, окремих представників уряду, влади санкцій за порушення міжнародних норм та стандартів праці, прав людини. Як це, наприклад, було в Білорусі».

Народні депутати також акцентували увагу, що в умовах війни та затяжної економічної і політичної кризи не можна погіршувати трудове законодавство. Це не лише збільшить і без того високий рівень безробіття в Україні, а й посилить відтік з країни висококваліфікованих працівників, насамперед, молоді.

«Ми вважаємо, що реформи законодавства про працю та профспілки — небезпечні й створюють ризики для соціальної інклюзії та рівності прав. Ми тут, щоб підтримати та допомогти профспілкам України. Міжнародні профспілки готові захищати спільну цінність — соціальний діалог», – наголосив у своєму виступі Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок Лука Вісентіні.

88001582_639521270155873_9131231484978397184_n

Делегати розширеної Місії Міжнародної конфедерації праці, Європейської конфедерації праці та Пан’європейської регіональної Ради МКП (МКП/ЄКП/ПЕРР) зазначають, що реформи трудового законодавства, що нав’язуються урядом України, ідуть в розріз зі стандартами Угоди про Асоціацію з ЄС та Конвенціями МОП.

Вони занепокоєні тим, що реформи, які впроваджує український уряд, підривають економічний потенціал України, що зміни у законодавстві спрямовані не на спільне благо, а на задоволення інтересів невеличкої групи зацікавлених осіб.

Довідково: Враховуючи тотальний перегляд трудового законодавства в Україні, Виконавчий комітет Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) та 4-та Генеральна асамблея Пан’європейської регіональної ради (ПЄРР) Міжнародної конфедерації профспілок скерували до нашої держави другу спільну місію на пропозицію Конфедерації вільних профспілок України та Федерації профспілок України.

У складі Місії – заступник Генерального секретаря МКП Оуен Тюдор, Генеральний секретар Європейської федерації профспілок громадського обслуговування Ян Віллем Гудріаан, Виконавчий секретар ПЄРР Антон Лєппік, а також керівники низки національних профоб’єднань країн ЄС.Європейська конфедерація профспілок є визнаним соціальним партнером на рівні Європейського Союзу, з яким постійно проводить консультації Єврокомісія. Загалом ЄКП представляє інтереси 45 мільйонів членів 90 профспілкових об’єднань 38 країн Європи.