Кобеля: «Корупція в Україні має Попит, але не має Ціни»

За розрахунками Мінекономрозвитку, у січні-вересні 2018 року рівень тіньової економіки склав 32% від офіційного ВВП, що на 1% пункт менше порівняно з аналогічним періодом 2017 року. Порівнюючи аналогічні показники попередніх років, слід зазначити, що 32% – найнижчий рівень за останні 10 років у розрахунку за період 9 місяців кожного року.

Водночас динаміка детінізації української економіки стримується нерозв’язаними проблемами, які негативно позначаються на розвитку економіки країни в цілому.

Для того, щоб побачити реальний  рівень розвитку економіки, фахівці виділяють два головних маркери, які чітко показують економічний розвиток країни.

Одним важливих маркерів для економіки є відсотковий рівень внутрішнього валового продукту. Для розвинених країн нормальним показником є 1,5-2% ВВП. Для країн, що розвиваються, ВВП повинен бути на рівні 9-10 %. Щодо України, то ВВП має бути не менше, ніж 10%, тобто обов’язково повинно бути двозначне число.

На сьогоднішній день у Бюджеті України на 2019 рік закладено близько 3% ВВП, при цьому інфляція становить 7%. При таких відсоткових прорахунках у результаті економіка країни зросте менше, ніж ціни на товари.

Такий феномен для України просто неможливий, адже реальна цифра для нас є не меншою, ніж 10-11% ВВП.  Мало того, не треба забувати, що закладені у бюджеті цифри є розрахунковими.

Якщо порівняти ціни на будь-яку товарну групу цього року із наступним роком, то отримаємо різницю 15-20%. Саме тому для України повинен бути ріст ВВП не менше, ніж 10-11%.

Другим важливим маркером є податкове навантаження на гривню. Якщо поділити бюджет на реальну цифру ВВП країни, то в результаті дізнаємося скільки відсотків в одній гривні податку, який надходить. В Україні це приблизно 41%, тобто все, що виробляється в країні, фінансує бюджет лише на 41%, а кожна 1 гривня має в собі 40 копійок податку.

В  Україні все податкове навантаження на гривню витрачається на утримання всіх державних видатків і саме тому неможливо створити взагалі якісь сприятливі умови для розвитку економіки.

Наразі урядовці розповідають про те, що в Україні економіка на 3% вийшла з тіні. Тобто економіка в тіні на 35%, але, щоб ви розуміли, це далеко не реальні сприятливі цифри. Насправді, українська економіка в тіні щонайменше  60%.

Якщо починати виводити економіку з тіні, то податкове навантаження буде мінімум 20% на 1 гривню ВВП. А для цього потрібно, щоб влада була незалежна від тендерних процедур, від державних закупівель, надр, державних монополій, підприємств. Однак для України із закоренілою корупційною системою поки що такий процес нереальний.

Бо завжди є попит та ціна на корупцію. Попит – це те, що ми створювали понад два десятки років самі, даючи хабарі чи не кожному посадовцю і мовчки сприймали корупційне явище за нормальне. Тоді ж і влада навчилася вміло маніпулювати цим мовчанням і продовжувати розвивати корупційну систему, знаючи, що жодного покарання за це не буде.

Таке замкнене коло у державі ми не зможемо розірвати доти, доки не буде створена ціна на корупцію. Для цього вистачить, аби у судах прозвучали перші десять прізвищ чиновників, олігархів чи інших посадовців, які реально будуть покарані законом за зловживання посадами, і саме в той момент з’явиться ціна на корупцію в Україні.

І тільки тоді, коли кожен посадовець у державі знатиме, яку ціну він заплатить за використання корупційних схем, ми побачимо реальний розвиток економіки України.

Ігор Кобеля,

голова Чернівецької організації Руху «Справедливість»