Кобеля: «Живі гроші» за субсидію лише збільшать борги населення, але влада мовчить»

Вже з березня буковинці, які мали змогу оформити субсидії, уряд розпочне видавати «живі гроші» для того, аби сплатити комунальні послуги. Однак такий крок Уряду, який залишився економічно необґрунтованим, потягне за собою чималі збитки для економіки країни. Та людей про це не поспішають попереджати.

Мало того, так звана монетизація субсидій в Україні  став  чисто політичним ходом напередодні виборів. Чому? Глянемо лише на держбюджет. До прикладу, цього року у бюджеті України закладено збільшення пенсій, не мало-не багато, а виділено 137 мільярдів. Так, звичайно, для пенсіонерів це в радість, однак потрібно чітко усвідомлювати те, що таке підвищення робиться один раз, такий собі політичний хід саме напередодні виборів. Таким чином, є поняття віддачі від народу бажаного результату  від пенсіонерів навесні.  Звичайно, радий за людей, яким хоча

Такий же хід зроблений і з субсидіями. Адже якщо  дивитися на останні цифри  по заборгованості комунальних платежів, то можна зробити висновок, що населення в принципі не справляється зі сплатою за спожиті послуги.  Зростає вартість за  комуналку – збільшуються і борги. І це спричиняється не через  те, що люди не хочуть платити – вони просто не мають змоги оплачувати такі шалені суми за послуги.

І навіть тепер, так зване введення «живих грошей» за субсидії понесе за собою ще більші борги населення за комуналку. Однак ніхто про це людям не каже.

У кожній країні суспільство має свої життєві пріоритети і першим у так званій ієрархії потреб для людини є не сплата за комуналку, а те як вижити і прогодувати свою сім’ю.

А в Україні так звані «живі гроші» на оплату послуг пояснюють тим,  що, мовляв, людина отримуючи гроші на руки, буде економити і борги дивним чином, зменшаться.  А те, що запровадження монетизації з’явилося саме напередодні виборів і є чистої води політикою, спрямованою під виборчий процес.  Так зване розмивання економічної ситуації.

Чи не кожен економіст усвідомлює катастрофічні наслідки, адже борги за комунальні послуги  зростуть , щонайменше на 20%.

І ось саме зараз для людей почався період гонитви за цими 2тисячі гривень, настільки мені відомо, з 57 тисяч субсидіантів, вже більше 2,5 тисяч подали документи на отримання цих коштів. І в даному випадку, монетизація субсидій триватиме до завершення виборчих процесів у цьому році.

Поясню просту логіку — коли відбуваються такі «вкиди», з точки зору економіки це означає, що грошова маса гривні збільшується. Адже курс гривні – це баланс між товарною масою  і грошовою масою, тобто наявність коштів у людей, аби купити товар.

Так, як варіант можна було б більше друкувати гривневі купюри, але всі ми розуміємо, це збільшить інфляцію. А ось, коли ці гроші віддадуть населенню під виглядом монетизації субсидії, то ці ж гроші підуть на купівлю товару, тобто грошова маса  гривні збільшиться, як і ціни на товар.

Наразі можна чітко сказати те, що  монетизація субсидій це не крок зменшити борги населення,  мало того, запроваджуючи таке рішення українці не вирішать проблеми нестачі коштів на оплату комунальних послуг і економити люди після отримання коштів на руки, не почнуть. А ось у відповідь, чимало урядовців очікують саме на позитивний результат від народу навесні.